Sender småbarn alene med toget

Foreldre sender barn helt ned i fireårsalderen alene med toget. Nå slår både NSB og Barneombudet alarm. - Vi ser flere tilfeller som grenser til barnevernssaker, opplyser NSB, mens Barneombudet vil ha aldersgrense for barn på reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NSB opplever det som et stadig økende problem at små barn reiser alene med toget, og at foreldre ikke tar tilstrekkelig ansvar for barna sine, skriver Drammens Tidende.

- Problemet er økende nå i ferietiden. Noen av barna som sendes med tog er så små, at de ikke er i stand til å gjøre rede for hva de heter eller hvor de bor, sier NSBs informasjonssjef, Svein Ringstad, til Dagbladet.no. Han mener enkelte foreldre er utviser mangel på ansvar.

NSB har ifølge Ringstad opplevd at foreldre sender barn helt ned i fireårsalderen aleine med toget.

- Foreldre har forskjellige vurderinger av hva som er trygt for barnet. Problemet er at konduktørene ofte ikke vet hvordan de skal forholde seg til situasjoner som oppstår. Vi kan ikke være barnevakt, sier Ringstad. Han forteller at NSB ved stikkprøver på et fullt tog ofte finner at 15-20 barn under 10 år reiser aleine.

Nedre aldersgrense

Nå slår også Barneombud Trond Waage alarm, og sier ifølge Drammens Tidende at det kan bli aktuelt å sette en nedre aldersgrense for barn som reiser aleine.

Tidligere i sommer innkalte Barneombudet en del transportselskaper for å diskutere løsninger på problemet. Barneombudet skal gjennomføre en brukerundersøkelse blant foreldre for å finne ut hvilke behov de har for å sende barna på reiser.

Flyselskapene har allerede en aldersgrense på fem år for barn som reiser aleine.

Psykolog fraråder

Barnepsykolog Per Bolstad ved Psykiatrisk spesialistjeneste i Vestfold vil fraråde foreldre å sende femåringen aleine på toget.

- Barn i fire-femårsalder bør ikke reise særlig langt aleine. Helst ikke aleine i det hele tatt. Jeg har sjøl sett barn på toget som åpenbart ikke har det særlig bra, sier Bolstad til Dagbladet.no. Han tror derimot at de fleste barn tåler dette fint når de er blitt 10-12 år.

Psykologen sier at det ikke bare er turen i seg sjøl som avgjør.

- Hvordan barnet opplever togreisen er også veldig avhengig av hva de drar fra og til. Mange er i en situasjon der foreldrene er skilt. Hvis de ikke syns noe om ordningen med delt ansvar, er dette noe som kan forsterke ubehaget ved togreisen.

FOR SMÅ: Foreldre sender barn helt ned i fireårsalderen alene med toget. Det bør de ikke, mener NSB og Barneombudet.<br>Illustrasjonsfoto: SCANPIX<BR><br> <br><!--#if expr="$QUERY_STRING = 994757836" --> <!--#include virtual="/ssi/vote/994757836/result.html" --> <!--#else --> <!--#include virtual="/ssi/vote/994757836/vote.html" --> <!--#endif --> <br>