BØR VENTE:  Jordmor Marianne Aadnøy og de nybakte foreldrene Silje Flatebø og Reidar Dyskeland er enige om at SMS- og Facebook-oppdateringer bør vente til fødselen er over. —Under fødselen bør fokus være på opplevelsen.
BØR VENTE: Jordmor Marianne Aadnøy og de nybakte foreldrene Silje Flatebø og Reidar Dyskeland er enige om at SMS- og Facebook-oppdateringer bør vente til fødselen er over. —Under fødselen bør fokus være på opplevelsen.Vis mer

Sender SMS mens mor føder

Jordmødrene på Fødeloftet i Stavanger opplever stadig fedre som oppdaterer facebookprofilen og sender tekstmeldinger mens deres barn kommer til verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Stavanger Aftenblad skrev i går om at fedrenes mobil- og facebookbruk ved fødeavdelingen ved Universitetssykehuset i Stavanger, Fødeloftet. På fødeavdelingen opplever de at bruken har flyttet inn på fødestua.

—Fødselsøyeblikket er en så stor opplevelse at en bør konsentrere seg om det som skjer. Det gjør ikke noe om det tar en time eller to før familie og venner får vite hva som skjer, sier avdelingsjordmor Marianne Aadnøy ved Fødeloftet til Dagbladet.

—Far har lett for å distansere seg med å sitte med mobilen i hånda, slik at den blir tryggheten, forteller Aadnøy.

—Dette er jo egentlig ikke et problem for oss, men det kan være et problem for fedrene selv. I en slik situasjon er du ikke like kritisk som ellers til hva du forteller og legger ut på nettet. Det som virker greit der og da, er kanskje ikke like greit om to måneder. Man blir litt euforisk i slike øyeblikk.

Rivende utvikling —Det har vært en rivende utvikling i bruk av mobil, Facebook og hvordan man eksponerer seg. Det må være enighet mellom mor og far om hva de ønsker lagt ut, sier hun.

Aadnøy har selv vært jordmor i 30 år.
—Min generasjon diskuterer dette, men jeg synes det er viktig at unge blir oppmerksomme på det.

Hun ønsker ikke noe forbud, men oppfordrer foreldre til å la mobilen og Facebook ligge under fødselen.
—Fødestua bør være mobilfri sone. Når man opplever et så unikt øyeblikk og en så unik situasjon bør foreldrene være sammen og fokusere på hverandre og barnet.

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening, er enig med kollega Aadnøy.

—Før hadde vi fedre med filmkamera på fødestua, nå har de med seg mobil og PC, sier Heiberg.
—Det er selvsagt opp til den enkelte hva de ønsker å gjøre, men av og til blir far litt vel opptatt av mobilen. Kanskje burde de hatt mer fokus på seg selv, selve fødselen og barnet, for dette er en opplevelse som aldri kommer igjen, sier Heiberg.

Hun mener mor og far før fødselen bør snakke sammen om hva de skal dele med andre.

Nærbilde —Det skjer fort at en legger ut og deler ting en ikke burde. Mange er ivrige og vil dele alt kjappest mulig, sier Heiberg.
Som jordmor har hun selv fått oppleve på nært hold hvor langt enkelte kan gå:

—En far tok nærbilde med mobilen av barnets hode som var i ferd med å komme ut av mor, for så å sende bildet videre til slekta. Da risikerer en å angre etterpå.

- Hadde kastet telefonen Silje Flatebø og Reidar Dyskeland ble for to dager siden foreldre til lille Kalmer. Både Flatebø og Dyskeland bruker Facebook.

—Men vi er ikke misbrukere. Det er bra at dette kommer på dagsorden, mener paret.
Flatebø hadde ikke godtatt at far hadde sittet med mobilen under fødselen:

—Hvis han hadde tastet på telefonen under fødselen, hadde jeg kastet den i badekaret, sier Silje og ler.

—Folk bør vente til tiden etterpå med å dele bilder og opplysninger.
Selv sendte de bilder til venner og familie da de hadde kommet ned igjen på barselhotellet og fødselen var over.
—Og vi kommer sikkert til å legge ut bilder på Facebook, men vi vil vente til vi har kommet hjem.