Sender snurrebass ut i verdensrommet

Fire små kuler som skal spinne rundt oppe i verdensrommet, kan forkaste en av Einsteins sentrale teorier, den som omhandler tyngdekraft og gravitasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skytes romsonden «Gravity Probe B» opp fra Stillehavskysten i California. Ifølge nettstedet forskning.no er det den mest sofistikerte romsonden som noensinne er laget. Fire perfekt slipte kvartskuler skal spinne vektløst i sonden og vil utgjøre verdens mest presise gyroskop. Gyroskop brukes i navigasjonsinstrumenter og er i bruk i båter, ubåter og fly.

Hensikten med eksperimentet er å utfordre Einsteins teori som sier at gravitasjon ikke er en kraft, men en fordreining av rommet. Forskning.no forklarer det slik: Vi er vant til å tenke på at jorda går i en sirkelbane rundt sola fordi sola trekker på jorda. Men ifølge Einsteins generelle relativitetsteori går jorda rett fram - i et rom som er krummet av tyngdefeltet rundt sola. Det svakere tyngdefeltet burde også lage en slik krumning. Det er denne krumningen «Gravity Probe B» skal måle. Er den som ventet, hadde Einstein rett. Fins det ingen krumning, må fysikerne tegne verdensbildet på nytt.