Sender soldatene på etikkurs

Amerikanske myndigheter vil stoppe massakrene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter massakren i Haditha hvor amerikanske styrker drepte 24 sivile, skal soldatene nå gjennom et kurs i etikk, ifølge BBC.

I en annen hendelse ble amerikanske styrker beskyldt for å ha skutt en gravid kvinne som var på vei til sykehuset.

Etikkurset strekker seg over 30 dager og skal ta for seg kjerneverdier for krigere.

Amerikanske medier har skrevet om at soldatene som deltok i massakren "klikket".

«SOLDATENE KLIKKER»,
de er skjøre under alt presset, overarbeidet, desillusjonerte, de var psykisk uforberedt, er blant påstandene til amerikanske medier.

- Noen velger å gå feil

Generalløytnant Peter Chiarelli, oberst for det flernasjonale korpset i Irak, sier i en uttalelse at 99,9 prosent av hans soldater "utfører jobben sin storartet hver dag".

- Uheldigvis er det noen individer som noen ganger velger å gå feil vei, sier han.

Ifølge Chiarelli skal kurset legge vekt på profesjonelle militære verdier og viktigheten av disiplinert, profesjonell oppførsel i kamp. Det skal også legges vekt på den irakiske kulturens forventninger til soldatene.

SKAL PÅ KURS: Disse marineinfanteristene i Hadidtha er blant dem som skal lære om etikk de neste 30 dagene. Foto: Scanpix
SKAL PÅ KURS: Disse marineinfanteristene i Hadidtha er blant dem som skal lære om etikk de neste 30 dagene. Foto: Scanpix Vis mer

- Som yrkessoldater er det viktig at vi tar oss tid til å reflektere over de verdiene som skiller oss fra våre fiender. Vår utfordring er å være sikker på at enkeltes handlinger ikke skader det gode arbeidet som gjøres av mange, heter det i uttalelsen.

Kynisk

Men nyheten om etikkurs for styrker ledet av USA vil bli sett på som kynisk fra irakernes side, ifølge Ian Pannel fra BBC. Disse styrkene har lenge blitt beskyldt for å treffe sivile mål med vilje.

Massakren i Haditha har ført til store oppslag i amerikanske og internasjonale medier de siste dagene. Mediene siterer militære kilder på at flere marineinfanterister vil bli tiltalt for drap.

Nå pågår to uavhengige etterforskninger. Den ene går på selve hendelsen i Haditha, mens den andre tar for seg om det som skjedde kunne ha vært en dekkoperasjon fra marineinfanterister.

De to etterforskningene nærmer seg nå slutten, ifølge en talsmann for Pentagon.

Massakren i Haditha skjedde 19. november 2005.

- VI HØRTE MASSE skyting, så ingen av oss gikk utendørs. Det var dessuten veldig tidlig, og vi hadde fremdeles nattklærne på. Da soldatene kom, ropte de ting på engelsk. Så gikk de inn i rommet der pappa satt og ba med Koranen. Så hørte vi skudd, fortalte en av svært få overlevende, ni år gamle Eman Waleed, til Time.

Sender soldatene på etikkurs

Les mer om hva som skjedde under massakren i Haditha her.

FEIL VEI: Generalløytnant Peter Chiarelli, oberst for det flernasjonale korpset i Irak, sier i en uttalelse at 99,9 prosent av hans soldater "utfører jobben sin storartet hver dag". - Uheldigvis er det noen individer som noen ganger velger å gå feil vei, sier han.