Sender søpla til Sverige

Norske kommuner sparer årlig millionbeløp i miljøavgifter ved å sende søpla si til Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske kommuner selger søpla si til svenske forbrenningsanlegg for å slippe norske miljøavgifter. Både usortert og sortert norsk søppel går i de svenske forbrenningsovnene. Nå sier Greenpeace stopp.

- Det er helt uholdbart av Norge å eksportere sine miljøproblemer til Sverige, sier Frode Pleym i Greenpeace til Dagbladet.

Men for norske kommuner er dette en virkelig drømmesituasjon.

For det første slipper de å bekoste søppelfyllinger og/eller forbrenningsanlegg. Dernest slipper de uslippene og miljøplagene. Og i Sverige er det ingen miljøavgift som tilsvarer den norske deponeringsavgiften. Den kommer 1.1.2000, men vil være langt lavere enn i Norge.

Vil en norsk kommune kvitte seg med søpla si i Norge koster det mellom 225 og 300 kroner tonnet i deponeringsavgift.

Med en anslått eksport til Sverige på 200 000 tonn årlig tilsvarer dette opp til 60 millioner kroner spart i avgifter.

Umeå Energi, som mottar store deler av eksporten, betaler fra 75 kroner tonnet for godt brennbart avfall som sortert papir og opp til 175 kroner for usortert husholdningsavfall. Det betyr at norske kommuner kan ha spart opp til 25 millioner kroner årlig på å sende søpla si til Sverige.

- Bra for Norge

- Det er ikke spesielt rasjonelt å kjøre avfall fra Oslo til Nord-Sverige bare for å spare deponeringavgift, sier miljøkonsulent Bård Bergfald til Dagbladet.

- Statens Forurensningstilsyn kunne brukt internasjonalt regelverk til å stanse denne eksporten, men har som vanlig vært for feige til å gjøre det.

I Forurensningstilsynet (SFT) er det ingen planer om å stanse søppelsalget. Der i gården er de veldig fornøyd med situasjonen.

- Den norske staten anser at eksporten til Sverige er bra. Vi har ikke tilstrekkelig forbrenningskapasitet selv, og dessuten minsker utslippene i Norge, sier Thor Henriksen i SFT til den svenske avisa Aftonbladet.