Sender sykepleierstudenter til Finland

Sykepleierstudenter på Menighetssøsterhjemmet må til Finland for å få praksis. Norske sykehus vil ikke ha dem, selv om 5000 sykepleierstillinger står ledige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire sykepleierstudenter på Menighetssøsterhjemmets Høgskole måtte nylig til Finland for å få praksisplass på sykehus. De norske sykehusene som skolen har kontakt med, hadde ikke plass til å ta mot studentene.

De ansvarlige på Menighetssøsterhjemmet er oppgitte:

- Vi strever med å få studentene ut i praksis. Jeg ringer det ene sykehuset etter det andre, men de har ikke kapasitet til å ta i mot studentene. Problemet er så stort at vi har vurdert å permittere studenter fra studiet, sier praksiskonsulent Anne Marie Sveen på Menighetssøsterhjemmet.

5000 ledige stillinger

Praksis på sykehus er obligatorisk i sykepleierutdanningen. Uten praksis blir ikke studiene godkjent, og studentene blir ikke sykepleiere. Behovet for å få studentene ferdig utdannet, er stort: Ifølge Norsk Sykepleierforbund står rundt 5000 sykepleierstillinger ledige.

Menighetssøsterhjemmet har vært nødt til sende minst fem studenter til Åland i Finland for at de skulle få praksis. Studenter har også blitt sendt til sykehusene i Haugesund, Stavanger og Harstad fordi Oslo-sykehusene ikke kan ta mot dem.

I andre bransjer blir studenter hentet inn i bedriftene før de er ferdige med studiene. På denne måten henter bedriftene inn verdifull arbeidskraft som det er stor konkurranse om.

Ifølge Dagsavisen sto rundt 450 sykepleierstillinger ledige på Ullevål og Aker sykehus ved nyttår.

Mister jobbsøkere

- Sykehusene går glipp av potensielle jobbsøkere, sier informasjonskonsulent Ingvild Dahl Dørnes i Norsk Sykepleierforbund.

- Sykepleierstudentene går ofte inn og tar ekstravakter. De dekker opp for sykepleiermangelen, spesielt i sommerhalvåret. Hvis ikke sykehusene vil ha studentene i praksis, er det ikke sikkert at studentene søker jobb der når de er ferdige, sier hun.

Ironisk nok er sykepleiermangelen grunnen til at sykehusene ikke kan ta mot flere sykepleierstudenter. Sykehusene mangler rett og slett sykepleiere som har tid til å veilede de ferske studentene.

- Det er en fallitterklæring. Bemanningen er så dårlig at helsevesenet er avhenging av studentene. Samtidig er bemanningen så dårlig at helsevesenet ikke har tid til å veilede studentene, sier Dørnes. Hun mener at regjeringen må gripe inn:

- Lærerne har jo fått en pakke for å løse sine rekrutteringsproblemer. Sykehusene trenger alle sykepleierne de kan få.

Ikke arbeidskraft

Bærum sykehus er et av sykehusene som tar mot studenter fra Menighetssøsterhjemmets Høgskole.

- Studentene representerer ikke arbeidskraft for sykehusene før de er ferdig utdannet, sier sjefssykepleier Elisabeth Kåsa.

Hun var ikke klar over at Menighetssøsterhjemmet må sende studenter ut av landet for å gi dem praksis.

- Vi må alltid gjøre en vurdering av hvor mange studenter vi kan gi god veiledning. Vi må se hvilket nivå studentene er på og hvor mange vi kan ta ansvar for. Læringsprosessen skal være god, samtidig som pasientene våre skal få god behandling.

Hun bekrefter at praksisplassene er viktige for å få kontakt med fremtidige ansatte.

- En del kommer tilbake i fast jobb, men ikke så mange som vi skulle ønske. Vi mangler noen sykepleiere, sier hun.