Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sender Telemark-kompani til Latvia

Panserkompani på 200 mann sendes til Natos flanke mot Russland for å øve.

TIL LATVIA: Norge sender soldater fra Telemark bataljon til Latvia. Dette er soldater i kavalerieskadronen i Telemark bataljon, i en CV9030N stormpanservogn, under øvelse Vestland i fjor. Foto: Håkon Eikesdal
TIL LATVIA: Norge sender soldater fra Telemark bataljon til Latvia. Dette er soldater i kavalerieskadronen i Telemark bataljon, i en CV9030N stormpanservogn, under øvelse Vestland i fjor. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge sender deler av Telemark bataljon til Latvia om kort tid. Det bekrefter forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide overfor Dagbladet.

Norske soldater skal etter planen reise i høst. Nøyaktig dato er ikke klarlagt. Etter det dagbladet forstår, skal et forparti først rekognosere, før resten av styrken følger etter. Styrkens består av et mekanisert infanterikompani, som vil si stormpanservogner av typen CV90 og i underkant av 200 soldater. Stykren vil bli værende i Latvia i omlag to måneder.

- Dette er en styrke vi sender for å delta på øvelse, og for å berolige våre østlige allierte. Det har lenge vært etterspurt mer øving og trening på hærsiden fra alle Nato-land. Og vi har gode erfaringer med Latvia, som vi samarbeidet nært med med i Afghanistan, sier forsvarsministeren til Dagbladet.

Latvia har sammen med Estland, Litauen og Polen, gitt klart uttrykk for at de opplever den russiske fremferden i Ukraina som truende, og derfor krever en markant styrking av alliansens østre flanke. Øvelsen, som verken har fått navn eller er blitt offisielt kunngjort ennå, vil være et kraftig signal til Russland under den pågående krisen i Ukraina.

Forsvarsministeren understreker at kompaniet som sendes ikke kan settes inn i operasjoner, men utelukkende sendes for å øve.

- Telemark bataljon skal inn i Natos reaksjonsstyrke til neste år, og må derfor øves. Det er også full konsensus i Nato om å trappe opp denne type øving nå som operasjonstempoet har gått ned i Afghanistan. Og vi ønsker å vise solidaritet med våre allierte i øst. Det er klart at all øving Nato gjør vil tolkes ulikt i ulike land, sier hun.

Norge deltar allerede med et fartøy i Natos minerrydderstyrke som er i Østersjøen. Norge har også bidratt med et mindre antall mannskaper da det i våres ble det gjennomført tre Nato-øvelser i Estland, Latvia og Litauen. I november i fjor deltok over 6000 Nato-soldater under øvelsen «Steadfast Jazz» i Latvia og Polen for å teste Natos reaksjonsstyrker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling