Sender trolig 20.000 flere soldater til Irak

Bush bytter ut den militære toppledelsen i Irak før kursendringen, men møter motstand i Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Bush vil trolig gå inn for å sende opptil 20.000 flere soldater til Irak, skriver Reuters. Men den amerikanske presidenten møter motstand i Kongressen.

Den amerikanske Kongressen kontrolleres nå av demokratene for første gang på 12 år.

Både Harry Reid, som er demokratenes leder i Senatet, og Nancy Pelosi, som er Senatets første kvinnelige majoritetsleder noensinne, sier i et brev til president Bush at å sette inn flere amerikanske tropper i Irak ikke vil føre til strategisk gevinst, og vil strekke det amerikanske militærets kapasitet til bristepunktet.
Hvordan situasjonen i Irak skal løses, er naturlig nok ett av de store spørsmålene for både demokrater og republikanere frem mot presidentvalget i 2008.

Første dag med demokratisk kontroll

Demokratene begynte sin periode med kontroll over Kongressen med å legge press på presidentens forventede planer om å sende flere amerikanske styrker til Irak.

Kongressen kan ikke direkte forhindre at president Bush sender flere tropper til Irak, men presidenten kan lide betydelig politisk nederlag på hjemmebane dersom han velger å sende flere styrker til tross for sterk motstand i Kongressen, skriver BBC.

Bytter militær ledelse i Irak

USAs nyutnente forsvarsminister Robert Gates, som etterfulgte Donald Rumsfeld etter republikanernes nederlag i kongressvalget 7. november i fjor, har annonsert at han vil bytte ut amerikanernes to viktigste militære ledere i Irak. Dette skjer like før den forhåndannonserte kursendringen i USAs Irak-strategi.

Gates uttalte fredag at han vil anbefale at general George Casey, som er at sjef for de internasjonale styrkene i Irak, blir erstattet av generalløytnant David Petraeus.

GIR MOTSTAND: -Å sette inn flere amerikanske tropper i Irak vil ikke føre til strategisk gevinst, og vil strekke det amerikanske militærets kapasitet til bristepunktet, skriver Nancy Pelosi og Harry Reid i et brev til George Bush. Pelosi og demokratene inntok Kongressen med flertall torsdag. Foto: EPA
GIR MOTSTAND: -Å sette inn flere amerikanske tropper i Irak vil ikke føre til strategisk gevinst, og vil strekke det amerikanske militærets kapasitet til bristepunktet, skriver Nancy Pelosi og Harry Reid i et brev til George Bush. Pelosi og demokratene inntok Kongressen med flertall torsdag. Foto: EPA Vis mer

Petraeus har tjenestegjort flere ganger i Irak. Blant annet hadde han kommandoen over den 101. kampflydivisjonen i det første året av invasjonen av Irak.

Casey har vært sentral i den amerikanske strategien i Irak som har gått ut på å overlate mer og mer ansvar for sikkerheten til irakske styrker, redusere antall amerikanske baser og gradvis trekke amerikanske soldater ut.

Casey vil i stedet bli utnevnt til hærsjef, sier Gates i en uttalelse.

Gates vil også erstatte general John Abizaid med admiral William Fallon som leder for sentralkommandoen i Irak. Fallon kommer fra jobben som militær leder for Stillehavsområdet

Ny viseutenriksminister

Fredag ble den nasjonale etterretningssjefen John Negroponte utnevnt til viseutenriksminister. Negroponte er uten tvil en dreven og erfaren diplomat med 40 års erfaring fra yrket.


The New York Times beskriver ham på lederplass
blant annet som en mann som dessverre ikke er kjent for å utfordre sine overordnedes ukloke politiske valg, og kaller ham direkte for «en utspekulert, til tider hensynsløs byråkrat».

New York-avisa ber Senatet om å forsikre seg om at han forstår nødvendigheten av å stille harde og lite velkomne spørsmål til sine overordnede før de innsetter ham i embedet, og er åpenbart ikke spesielt begeistret over Negropontes innsats som amerikansk ambassadør i Bagdad fra 2004 til 2005. 

Negroponte var i tillegg ambassadør i Honduras under Iran-Contras-affæren. «Irangate» var en av de største politiske skandalene i USA på 80-tallet, da det ble kjent at medelemmer at Reagan-administrasjonen var involvert i ulovlig våpensalg til Iran. Pengene finansierte den anti-kommunistiske geriljagruppen Contras i Nicaragua.

Negroponte har også vært ambassadør i Mexico og Fillipinene.

Det er også ventet at USAs Irak-ambassadør Zalmay Khalilzad flyttes til jobben som FN-ambassadør.

Offentliggjøres onsdag?

Dermed er nesten alle presidentens rådgivere til Irak-krigen borte. Endringene ses på som en del av den uavhengige Baker-kommisjonens arbeid - og presidentens egne strategigrupper - for en ny plan i den mislykkede Irak-krigen.

Bush skulle opprinnelig offentliggjort den nye strategiplanen i en tale før jul, men utsatte dette til over nyttår. Det er ventet at Bush vil offentliggjøre den nye planen i midten av neste uke, trolig skjer dette onsdag.

UTNEVNER NYE KOSTER: USAs nyutnevnte forsvarsminister Robert Gates bytter ut toppledelsen for de militære styrkene i Irak.
OVERTAR DE INTERNASJONALE STYRKENE: Generalløytnant David Petraeus overtar ansvaretr for de internasjonale styrkene i Irak etter general George Casey.
OVERTAR SENTRALKOMMANDOEN: Admiral William Fallon overtar jobben som sjef for sentralkommandoen i Irak.
NY VISEUTENRIKSMINISTER: John Negroponte