Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sender tsunami-ofre til Bosnia

Et av verdens beste DNA-laboratorium har gjennomgått massegravene på Balkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den thailandske regjeringen har bestemt seg for å sende beinrester av 2000 tsunamiofre til Bosnia, skriver nyhetsbyrået AP. I går ankom 750 skjelett The International Commission on Missing Persons in Bosnia (ICMP), flybåren av polititjenestemenn fra Scotland Yard og tysk politi.

«De 750 prøvene vil bli analysert i løpet av 60 dager», opplyser ICMP på sin nettside.

Et av de beste i verden

Så langt har thailandske myndigheter sendt det de vil analysere til DNA-laboratorier i England og Kina. Fortsatt mangler de svar på hvem 2000 av dem som døde i tsunamien 2. juledag er, og derfor benytter de seg nå av ICMP-laboratoriet i Sarajevo.

ICMP er et av verdens mest sofistikerte DNA-laboratorier. Det ble opprettet av G7-landene etter borgerkrigen i det gamle Jugoslavia på begynnelsen av 90-tallet, for å finne flest mulig av de mer enn 40 000 menneskene som forsvant sporløst i krigshandlingene.

Så langt har ICMP identifisert over 6000 ofre etter den krigen.

Utvider områdene hele tiden

Suksessen ICMP oppnådde i det svært vanskelige arbeidet, blir nå videreført til andre deler av verden. ICMP bisto blant annet USA med identifisering av ofre etter terroraksjonene i New York 11. september 2001, og har også vært aktivt involvert i søk etter forsvunnede personer i Irak siden 2003.

BEST I VERDEN: Det bosniske DNA-laboratoriet ICMP tar over identifiseringen av døde fra Thailand. Foto: AP
BEST I VERDEN: Det bosniske DNA-laboratoriet ICMP tar over identifiseringen av døde fra Thailand. Foto: AP Vis mer

For den thailandske regjeringen kan ICMP-analysene være siste mulighet for å identifisere mange av dem som mistet livet 2. juledag i fjor.

HAR LANG ERFARING: ICMP har gått gjennom mange av de anonyme massegravene i Bosnia og Serbia og Montenegro etter borgerkrigen på Balkan. Nå overtar de identifiseringen av 2000 tsunamiofre fra Thailand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!