Sender ut «faks» - låser alle dokumentene på PC-en

Advarer mot nytt løsepengevirus.

NYTT LØSEPENGEVIRUS: Slik ser det ut når viruset er lastet inn på PC-en. Den skadelige programvaren krypterer alle bilder og dokumenter, og det går ikke an å få tilgang til dem igjen uten et passord.
NYTT LØSEPENGEVIRUS: Slik ser det ut når viruset er lastet inn på PC-en. Den skadelige programvaren krypterer alle bilder og dokumenter, og det går ikke an å få tilgang til dem igjen uten et passord. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et nytt virus som låser alle filene på PC-en, et såkalt løsepengevirus, sprer seg nå via e-post.

E-posten ser ut som den inneholder en faks pakket inn i en zip-fil, men hvis denne lastes ned, blir alt innholdet på PC-en låst.

«Fax» For å få tilgang til filene igjen, trengs et passord. Men dette får du ikke før du betaler 1500 dollar, eller litt i overkant av 11 000 kroner.

- Navnet på vedlegget ser ut som tilfeldig genererte ord, det er ikke et spesifikt ord som kjennetegner disse e-postene. Det ser ut som en faks som har kommet direkte til deg, sier nestleder Tone Hoddø Bakås ved Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) til Dagbladet.

Med en gang du har åpnet vedlegget, skjer skaden raskt, og det er mer eller mindre umulig å reversere.

- Alle filene på datamaskinen gjøres uleselige, helt til du har et passord. De sier at du skal få det hvis du betaler, men vi anbefaler ikke å betale til kriminelle. Dette er svindel, og det er ikke sikkert du får passordet uansett, sier Bakås.

Mer avansert Det nye viruset er i slekt med det såkalte «politi-viruset», hvor PC-en ble låst, og det kom opp et bilde med logo fra instanser som politiet eller komponistenes vederlagsorganisasjon Tono.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.