Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sender ut flere farevarsler - orkan på vei

Meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler for deler av landet fra tirsdag og utover. Det er ventet å blåse opp i orkan styrke på Stad.

KRAFTIG VIND: Det er meldt kraftig vind flere steder i landet fra tirsdag og utover. Beboere og reisende i utsatte områder bes ta forbehold, samt sikre løse gjenstander. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRAFTIG VIND: Det er meldt kraftig vind flere steder i landet fra tirsdag og utover. Beboere og reisende i utsatte områder bes ta forbehold, samt sikre løse gjenstander. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Det er sendt ut gult farevarsel for Sunnfjord, Nordfjord og Sunnmøre, der det er ventet kraftige vindkast på 30-35 meter per sekund, og 40 meter per sekund nær Stad, tirsdag.

Det er dermed ventet å blåse opp i orkan styrke på Stad, samt innover landet. I fjellet vil det blåse omtrent like kraftig, ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristin Sæter.

- Befinner du deg i området, bør du sikre alt av løse gjenstander, sier hun til Dagbladet.

Kan føre til kanselleringer

Sæter sier at de kraftige vindkastene kan føre til en rekke kanselleringer, blant annet for båter, ferjer og fly. Fjelloverganger og bruer kan også risikere å bli stengt.

- Det er ganske sterk vind på vei. Den kan medføre at trær slår ned og strømforsyninger kuttes, sier hun.

Det er også sendt ut gult farevarsel for fjellet i Sør-Norge. Årsaken er at det er varslet snøfokk på grunn av den kraftige vinden, samt snø fra tirsdag ettermiddag og utover.

Sæter kommer med en klar oppfordring til beboere og reisende i området:

- Ta hensyn til det som er varslet. Hvis du oppholder deg nær kysten eller i fjellet, hold deg unna de mest utsatte stedene.

DORIAN: Orkanen Dorian har herjet gjennom Bahamas og USA, og har drept rundt 48 mennesker. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN/AP. Vis mer

Farevarsler for jordskred

Samtidig har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendt ut gult farevarsel for jordskred på Vestlandet og delere av Innlandet i forbindelse med at det er ventet opp mot 100 millimeter nedbør fra tirsdag kveld.

Nedbøren er ventet å falle som regn under rundt 1000 meter over havet.

Melder høye temperaturer

Det er nemlig et lavtrykk som fører med seg en god del fuktighet, opplyser meteorolog Sæter.

Tirsdag kveld meldes det en ny runde med fønvind (en spesielt varm, tørr vind som kommer ned fra et fjell eller fjellkjede, journ.anm.) i Møre og Romsdal, der det antas at temperaturen kan nå opp mot 10 grader enkelte steder.

På årets andre dag ble det satt to varmerekorder for januar. Først ut var Åndalsnes med 18,6 grader, men bare en time seinere kontret Sunndalsøra med 19 grader.

- Men sannsynligvis sørger fønvinden for høyere temperaturer i områder som vanligvis erfarer fenomenet. Kommer vi til å nærme oss 19 grader igjen? spør Meteorologene på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media