Mildvær på vei:

Sender ut OBS-varsel for flere fylker

Lavtrykk fra Atlanterhavet gir mildere vær i hele landet. Mot helga synker temperaturene igjen.

MILDT OG VÅTT: Iløpet av uka blir det mildt og vått på Østlandet, før det igjen blir kaldt. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MILDT OG VÅTT: Iløpet av uka blir det mildt og vått på Østlandet, før det igjen blir kaldt. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kaldt og fint vintervær har preget store deler av landet de siste ukene. Men nå snur det og mildere luft kommer inn over hele landet.

- Norge ligger midt i hovedfartsåra for lavtrykk fra Atlanteren. Disse står nå i kø ute i havet. Når de kommer innover landet får vi noen dager med mildvær, sier statsmeteorolog, Ragnhild Nordhagen.

Vind og regn i vest

Vestlandet er landsdelen som vil bli hardest rammet av lavtrykkene de nærmeste dagene. Lokalt kan det komme mellom 80 og 120 millimeter nedbør, og vind opp mot storm styrke.

- Vinden kommer inn fra sørvest og øker på fra onsdag ettermiddag og vil være på sitt sterkeste natt til torsdag. Vinden øker på med lavtrykkene som farer forbi, men minker i løpet av fredag. Fram til fredag vil det også komme mye nedbør på Vestlandet. Dette kan komme som snø i høytliggende strøk og i høyfjellet, sier Nordhagen.

Hun legger til:

- I løpet av fredag blir det opphold flere steder på Vestlandet, men på lørdag kommer det inn et nytt lavtrykk med vind og regn.

OBS-varsel i øst

NEDBØR: Det er ventet store mengder nedbør på Vestlandet. Foto: Meteorologisk Institutt
NEDBØR: Det er ventet store mengder nedbør på Vestlandet. Foto: Meteorologisk Institutt Vis mer

Også Østafjells vil lavtrykkene sette sitt preg på været de neste dagene, selv om landsdelen ligger i le for de verste lavtrykkene. Likevel blir det økte temperaturer, sludd og regn. Dette fører til vanskelige kjøreforhold og Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for flere fylker.

- Det vil komme mellom 20 og 30 millimeter nedbør Østafjells. Dette vil komme som regn flere steder. Snøgrensen synker, men det blir påfyll av snø i fjellet og i indre strøk, sier Nordhagen.

Overgang til mildvær kan gi regn som fryser på bakken, i fjellet blir det snøfokk. Det er sendt ut OBS-varsel for Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark og Meteorologisk institutt ber folk om å kjøre etter forholdene.

Nordhagen forklarer at temperaturene vil synke igjen inn mot helga og at det igjen kan komme nedbør mot slutten av uka.

OBS: Det er sendt ut OBS-varsel for flere fylker.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
OBS: Det er sendt ut OBS-varsel for flere fylker. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Torsdag, fredag og lørdag kan bli fine dager. Men lavtrykket som kommer innover landet lørdag kveld, vil igjen gi nedbør natt til søndag. Det varierer om dette kommer som snø eller regn.

Fortsatt kaldt i nord

- I Nord-Norge har det vært klart og kaldt lenge nå, men lavtrykkene påvirker også dette området. Både Nordland og Finnmark får nedbør, sier Nordhagen.

Temperaturene holder seg under null i landsdelen, og nedbøren kommer derfor som snø.

- Mot helga blir det igjen kaldt og klart og det holder seg kaldt.

Trøndelag kommer ikke like godt ut av det som Nord-Norge, og folk må belage seg på både sludd og snø.

- I Trøndelag kan det komme mellom ti og 20 millimeter nedbør. Dette kommer som snø i indre strøk og i fjellet.