Krigen mellom Israel og Hamas:

Sendes for å avskrekke

Storbritannia sender et av sine dødeligste krigsskip til Persiabukta for å avskrekke Iran-støttede grupper. Det samme gjør amerikanerne.

DØDELIG: Storbritannia setter inn destroyeren HMS «Diamond» for å redusere risikoen for at krigen mellom Israel og Hamas eskalerer til en regional konflikt. Foto: PA Photos

DØDELIG: Storbritannia setter inn destroyeren HMS «Diamond» for å redusere risikoen for at krigen mellom Israel og Hamas eskalerer til en regional konflikt. Foto: PA Photos

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia sender HMS «Diamond», en Type 45 destroyer, til Persiabukta for å møte økende trusler mot skipsfarten fra Iran og iranskstøttede grupper i kjølvannet av krigen mellom Israel og Hamas, skriver Sky News.

Utplasseringen av krigsskipet kommer etter at houthi-opprørere i Jemen kapret et israelsk-tilknyttet lasteskip i Rødehavet forrige uke, og det amerikanske militæret måtte redde et annet fartøy på søndag.

Dagbladet er på plass I Tel Aviv i Israel. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Storbritannias forsvarsminister Grant Shapps sier utplasseringen av HMS «Diamond» er et ledd i en langvarig sikkerhetsoperasjon, som tar sikte på å redusere risikoen for at den nåværende krisen mellom Israel og Teheran-støttede Hamas skal eskalere til en regional konflikt.

- Dette er et svar på det som skjer i regionen, sier Shapps.

- Det er avgjørende at Storbritannia styrker vår tilstedeværelse i regionen, for å holde Storbritannia og våre interesser trygge i en mer flyktig og prøvet verden.

Et malaysisk Tiktok-innlegg hevder scener fra Israel er iscenesatt. Men dette klippet er egentlig fra Norge. Video: Tiktok, AP, AFP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Å sende destroyeren er det mest omfattende, offentlig erklærte militære grepet fra Storbritannia siden Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober, og Israel svarte med å erklære krig.

Fra før har Storbritannia utplassert to støtteskip og overvåkingsfly i regionen.

Amerikanske USS Dwight D. Eisenhower har ankommet midtøsten. Foto: USS Dwight D. Eisenhower
Amerikanske USS Dwight D. Eisenhower har ankommet midtøsten. Foto: USS Dwight D. Eisenhower Vis mer

Vil avskrekke

Det amerikanske forsvaret har også sendt hangarskipet USS Dwight D. Eisenhower til Persiabukta for å avskrekke Iran-støttede grupper.

På X/Twitter opplyser de at mannskapet jobber for å opprettholde forsvarets mulighet til å navigere i området.

NÆRT: Skipet er observert omtrent 100 kilometer fra Iran. Foto: Copernicus Sentinel
NÆRT: Skipet er observert omtrent 100 kilometer fra Iran. Foto: Copernicus Sentinel Vis mer

Satellittbilder viser skipet omtrent 100 kilometer unna den iranske kystlinja.

I tillegg til fartøyet og dets flere jagerfly, bærer de også flere missiler og en avansert ubåt, ifølge den israelske avisa Haaretz.