Sendes hjem seks timer etter fødselen

Såkalt ambulant fødsel blir stadig vanligere. - Oppfølgingen er ikke på plass, advarer jordmor.

FÅR IKKE LIGGE PÅ SYKEHUS: Flere og flere mødre må belage seg på å dra hjem allerede samme dag som de har født. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
FÅR IKKE LIGGE PÅ SYKEHUS: Flere og flere mødre må belage seg på å dra hjem allerede samme dag som de har født. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste åra er tida mødre og nyfødte ligger på sykehus etter fødselen, blitt stadig kortere. I dag blir det vanligere og vanligere at de sendes hjem samme dag, gjerne bare etter seks timer. Ordningen, kalt ambulant fødsel, legger opp til at den helsefaglige oppfølgingen i større grad gjennomføres etter at mor og barn er kommet hjem, i stedet for at de ligger i flere dager på sykehusets barselavdeling og blir fulgt opp der.

- Her er det gjort grep uten å tenke på konsekvensene. Kommunene skjønner ikke at de må prioritere dette. Det setter barna og familien i en svært sårbar situasjon, sier jordmor May Hansen til Dagbladet.

- Nedbygging Det er Moss Avis som i dag problematiserer ordningen med ambulant fødsel. Avisa kobler saken til det nye Østfold-sykehuset som er under bygging på Kalnes i Sarpsborg, og som høyst sannsynlig vil praktisere dette.

Hansen er kritisk til det hun opplever som en reell nedbygging av barselomsorgen i Norge, og peker på at antallet sengeplasser på sykehusenes barselavdelinger jevnt er redusert de sist tiåra.

- På 80-tallet lå mødrene ei uke på sykehus. I dag er liggetida redusert fordi det er færre sengeplasser og større press på mor for å dra hjem tidllig. Men noen trenger å ligge ei uke, og trenger mer omsorg og oppfølging etter at de er kommet hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer