Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendes hjem seks timer etter fødselen

Såkalt ambulant fødsel blir stadig vanligere. - Oppfølgingen er ikke på plass, advarer jordmor.

FÅR IKKE LIGGE PÅ SYKEHUS: Flere og flere mødre må belage seg på å dra hjem allerede samme dag som de har født. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
FÅR IKKE LIGGE PÅ SYKEHUS: Flere og flere mødre må belage seg på å dra hjem allerede samme dag som de har født. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste åra er tida mødre og nyfødte ligger på sykehus etter fødselen, blitt stadig kortere. I dag blir det vanligere og vanligere at de sendes hjem samme dag, gjerne bare etter seks timer. Ordningen, kalt ambulant fødsel, legger opp til at den helsefaglige oppfølgingen i større grad gjennomføres etter at mor og barn er kommet hjem, i stedet for at de ligger i flere dager på sykehusets barselavdeling og blir fulgt opp der.

- Her er det gjort grep uten å tenke på konsekvensene. Kommunene skjønner ikke at de må prioritere dette. Det setter barna og familien i en svært sårbar situasjon, sier jordmor May Hansen til Dagbladet.

- Nedbygging Det er Moss Avis som i dag problematiserer ordningen med ambulant fødsel. Avisa kobler saken til det nye Østfold-sykehuset som er under bygging på Kalnes i Sarpsborg, og som høyst sannsynlig vil praktisere dette.

Hansen er kritisk til det hun opplever som en reell nedbygging av barselomsorgen i Norge, og peker på at antallet sengeplasser på sykehusenes barselavdelinger jevnt er redusert de sist tiåra.

- På 80-tallet lå mødrene ei uke på sykehus. I dag er liggetida redusert fordi det er færre sengeplasser og større press på mor for å dra hjem tidllig. Men noen trenger å ligge ei uke, og trenger mer omsorg og oppfølging etter at de er kommet hjem.

Danskene har lang erfaring med ambulant fødsel. Der forlater flergangsfødende mødre sykehuset tidlig dersom det ikke er spesielle medisinske grunner til å bli  liggende. De blir så ringt opp av jordmor dagen etter at de er kommet hjem, og får seinere hjemmebesøk samt anledning til å kontakte helsepersonell for veiledning når det måtte være nødvendig.

- Større risiko Jordmor Hansen mener Norge ikke er klar for ordningen ennå, fordi helseapparatet ikke er på plass etter hjemkomsten. Det fører til større helserisiko for mor og barn, sier hun.

- Det er viktig at mor og barn får hjemmebesøk av jordmor én eller to ganger i løpet av den første uka. I dag kommer helsesøster på besøk den andre eller tredje uka etter fødselen - det er altfor få årsverk i jordmortjenesten, sier hun.

Hansen er kritisk til at kommunene selv har ansvar for å legge inn midler til oppfølgingen, og mener pengene burde vært øremerket.

- Hvis ikke forvinner millioner i det kommunale sluket, sier hun.

Fant mangler Helsetilsynet er langt på vei enig i Hansens oppfatning. I en rapport kommer tilsynet til at dagens tilbud ikke tar tilstrekkelig hensyn til den korte liggetida på sykehuset.

- Det oppstår en kritisk periode fra mor og barn reiser fra sykehuset, til det er en reell kontakt med helsestasjonen, uttaler de.

Tilsynet konkluderer også at antallet mødre som fikk hjemmebesøk innen to uker etter fødselen var langt lavere enn det som var oppgitt i den nasjonale statistikken.

KRITISK: Jordmor May Hansen mener apparatet som skal følge opp mødre og barn som sendes hjem etter ambulant fødsel, ikke er på plass. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / DAGBLADET
KRITISK: Jordmor May Hansen mener apparatet som skal følge opp mødre og barn som sendes hjem etter ambulant fødsel, ikke er på plass. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / DAGBLADET Vis mer

På grunnlag av disse funnene har Helsedirektoratet sendt ut nye retningslinjer for barselomsorg der de anbefaler tettere oppfølging av mor og barn i den første tida etter fødselen.

- Unndrar seg kontroll - Hvilke problemer kan oppstå ved at mor og barn blir sendt hjem tidlig?

- Det kan hende ammingen ikke er kommet ordentlig i gang, barnet kan være sykt uten og ha infeksjoner uten at det er oppdaget på sykehuset. Og mødre med rusproblem vil ofte dra tidlig, slik at misbruket ikke blir fanget opp av kontrollapparatet.

Hansen understreker at hun ikke er prinsipielt imot ambulant fødsel, eller sågar hjemmefødsel, som hun selv har bistått med flere ganger.

- Det er trygt å føde hjemme, dersom oppfølgingen er god, sier hun.

- Sendes ut til ingenting Fødselslege Gro Nylander er også av oppfatningen at sykehusenes ansvar bygges ned før oppfølgingsapparatet utenfor bygges opp.

- Da min mor fødte, lå hun to uker på sykehus. Så ble det én uke, så tre dager, deretter to dager. Men man kan ikke bygge ned barselavdelingene uten å bygge opp tjenestene et annet sted, sier hun til Dagbladet.

Nylander viser til at Helsedirektoratet i år har innført nye retningslinjer for barselomsorg som skal styrke tjenesten utenfor sykehus. Ansvaret plasseres nå på sykehuset, som ikke kan sende hjem mor og barn før de er sikret tidlig hjemmebesøk av jordmor og videre kvalifisert oppfølging også ved helsesøster og eventuelt lege. Hyppigheten avhenger av om det foreligger foreligger problemer eller komplikasjoner. Tilbudet utenfor sykehuset være tilstrekkelig, understreker hun.

- Men de sendes ut til ingenting. Mange får ikke besøk av jordmor, og er i stedet avhengige av å ha snille personer rundt seg som kan hjelpe til, sier fødselslegen.

Nylander lister opp en rekke komplikasjoner mødrene kan oppleve etter å ha blitt sendt hjem rett etter fødselen.

- De blør fortsatt mye, livmoren skal trekke seg sammen, de har vonde sting og masse følelser de må hanskes med. I tillegg er nyfødte barn sårbare, sier hun.

- Danmark ikke sammenliknbart - Hvordan skal de ideelt følges opp?

- De bør følges opp alt dagen etter at de er kommet hjem. Både mor og barn skal sjekkes regelmessig den første tida - slik unngås mange problemer, sier Nylander.

Hun framholder at Danmark ikke uten videre kan brukes som forbilde for hvordan den norske ordningen skal være.

- Danmark er et knøttlite land med mye mindre avstander enn i Norge, og man kan fort få hjelp. Her i landet kan det ta timer å reise tilbake til fødeavdelingen, sier hun.

Nylander peker på at i britisk helsevesen har mødrene rett på hjemmebesøk så lenge de måtte trenge det.

- Det står om penger, konstaterer hun.

- Når det gjelder barselomsorgen, holder rike Norge på å spare seg til fant. En dårlig start for mor og barn kan skape livslange - og kostbare - problemer.

ENGASJERT: Fødselslege Gro Nylander mener ressursene ikke er på plass for å praktisere ambulant fødsel i stor grad i Norge. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
ENGASJERT: Fødselslege Gro Nylander mener ressursene ikke er på plass for å praktisere ambulant fødsel i stor grad i Norge. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!