Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendes hjem til brente hus

DJENERAL JANKOVIC (Dagbladet): Fortvilte flyktninger fra Kosovo ble i går sendt tilbake da de kom til den makedonske grensa. Fullstendig uventet besluttet myndighetene i Makedonia i går å stenge grensa for alle med jugoslaviske pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette rammer i praksis alle flyktningene fra Kosovo som de siste dagene har kommet i en jevn strøm inn i nabolandet. Da Dagbladet var på grenseposten Djeneral Jankovic mandag, kom flyktninger i busser, til fots eller i egne kjøretøyer. I går var alt stille på grenseovergangen.

Alle grensene stengt

Folk Dagbladet snakket med, fortalte om flere busser og mange biler med desperate mennesker som allerede på den jugoslaviske siden fikk beskjed om at de bare kunne snu. Her slapp ingen igjennom.

Flyktningene som hadde håpet å komme til trygge Makedonia måtte i stedet reise tilbake inn i krigens Kosovo og til mulige luftangrep fra NATO.

Makedonske myndigheter stengte samtlige grenseoverganger i går, utenom overgangen mellom Serbia og Makedonia. Svært få albanere flykter over denne gransa.

Beslutningen om å stenge grensa kom fullstendig overraskende på alle. Før helga var det registrert 8000 flyktninger fra Kosovo i Makedonia. Men etter at OSSE-observatørene ble evakuert fredag, har flyktningstrømmen tiltatt.

Kilder Dagbladet snakket med her i Skopje i går anslo at det nå er rundt 11000 kosovoalbanske flyktninger i Makedonia.

Ifølge FN har nå til sammen 460000 kosovoalbanere flyktet fra sine hjem. De fleste av dem befinner seg fortsatt inne i Kosovo.

Frykt for en massiv flyktningbølge, kan være en årsak til grensestengningen. I tillegg har Makedonia fra før en stor albansk minoritet, og kilder Dagbladet snakket med i Skopje spekulerte på om de makedonske myndighetene ikke ønsker en sterk økning av antallet etniske albanere i landet.

Får hjelp

Albanerne i Makedonia gjør nå en kraftanstrengelse for å hjelpe de kosovoalbanske flyktningene. Mange bor hos familie og venner. Andre blir innkvartert privat hos folk som stiller sine hjem til disposisjon.

Over 25000 albanere fra Kosovo har allerede flyktet til Albania. Nå er også den grensa stengt.