- Sendes ut mandag eller tirsdag

Sier russiske immigrasjonsmyndigheter til Dagbladet.

TIL RUSSLAND: Maria Amelie har overholdt meldeplikten denne uken, men blir sendt til Russland enten mandag kveld, eller tirsdag morgen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL RUSSLAND: Maria Amelie har overholdt meldeplikten denne uken, men blir sendt til Russland enten mandag kveld, eller tirsdag morgen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Maria Amelie var tidligere i dag knust av en pressemelding om endring i reglene for arbeidsinnvandring, der det ble understreket at hun må reise til Russland.

Nå bekrefter pressetalskvinne Valentina Kazakova hos de russiske immigrasjonsmyndighetene til Dagbladet at hun blir sendt ut mandag eller tirsdag.

Ikke til Vladikavkaz - Jeg kan bekrefte at Maria Amelie kommer til Moskva mandag kveld eller tirsdag morgen. Vi gjør det vi kan for at dette skal gå så fort som mulig,sier Kazakova.

Det er altså russiske myndigheter som er grunnen til at Amelie ennå ikke er sendt ut av Norge. Kazakova sier at myndighetene her blant annet har lett etter hotell, eller et sted å bo for Amelie.

At hun ennå ikke er sendt ut av Norge skyldes altså ikke at denne saken har skapt åpen strid i regjeringen.

- Maria Amelies dokumenter vil bli ordnet raskt. Vi snakker ikke om måneder, men ca. en uke, sier Kazakova. Hun kommer også med gode nyheter når det gjelder det Amelie sier hun frykter mest ved utsendelsen til Russland, å måtte reise til hjembyen Vladikavkaz, for å ordne innenrikspass.

- Innenrikspass kan ordnes her i Moskva. Hun trenger ikke å reise til Vladikavkaz, sier Kazakova. Amelie frykter hevn fra farens fiender i
hjembyen.

Et humant land? Vanligvis tar det fra 10 dager til to måneder å ordne innenrikspass for papirløse, opplyser Kazakova.

- Men i dette tilfellet er alt dokumentert. Derfor kan vi ordne det raskt, sier Kazakova.

Kazakova vil ikke si noe om hvorfor russiske myndigheter ser ut til å ville ordne papirene for Maria Amelie raskere enn det som er normalt. Hun vil heller ikke kommentere hvorfor russiske myndigheter ikke har vært klare til å ta imot Amelie før tidlig i neste uke.

Men det er ingen hemmelighet at den norske regjeringens behandling av Amelie har blitt betraktet med undring i Russland.

Når russiske immigrasjonsmyndigheter nå ser ut til å gjøre Amelies utsendelse fra Norge så smertefri som mulig, kan motivet være å framstå som et humant land. At Russland vil demonstrere humanitet i forhold til det - slik Norge oppfattes av mange i denne saken - inhumane Norge.

Har ikke gitt opp
- Vi skjønner jo at det nærmer seg. Andre kilder har sagt på lørdag. For oss er dette likevel et «hvis» tilfelle. Jeg jobber forsatt med at hun skal få bli, sier Marias advokat Brynjulf Risnes.

Han understreker at verken han eller Maria Amelie har fått noen signaler fra norske myndigheter om at uttransporteringen vil skje disse dagene.

- Dette har jeg bare fra dere, sier han.

Advokaten har bedt Utlendingsnemda om å utsette utsendelsen.

- Jeg mener at de opplysningene som er kommet fram blant annet i Dagbladet om familiens historie kan kaste nytt lys over saken. Vi jobber nå med å systematisere disse opplysningene. Det kan også være slik at den enorme pressedekningen saken har fått kan gjøre det farligere for henne å reise tilbake. Vi ba derfor i går Utlendingsnemnda om å utsette utsendelsen, slik at man kan få vurdert disse forholdene, og vi har i dag innsendt ytterligere opplysninger om denne pressedekningen og konsekvensene av den, sier han.

Ifølge advokaten har Maria Amelie i dag vært svært nedbrutt.

- Hun har fått det mye vanskeligere fra i går, hun er nedbrutt, sier han.

Vil ikke kommentere
Politiets utlendigsenhet vil ikke kommentere opplysningene fra immigrasjonsmyndighetene i Russland.

- Tidspunkter for utsendelse er noe vi ikke kommenterer. Det er politioperative hensyn som er årsaken til at vi på generelt grunnlag ikke gjør dette. Vi skal gjennomføre en utsendelse på en mest mulig skånsom og verdig måte og da ønsker vi ikke at tidspunktet skal være kjent, sier pressekontakt Roar Hansen i politiets utlendingsenhet.