Presidentdebatt

- Sendt av Gud

Trump-tilhengere samlet seg i bønn før de fikk besøk av visepresident Mike Pence og fulgte den første presidentdebatten. Noen tror presidenten er sendt av Gud. Ingen tror særlig på skatteavsløringene.

Publisert
Sist oppdatert

LITITZ (Dagbladet): USAs president Donald Trump og demokratenes presidentkandidat Joe Biden, møttes tirsdag kveld til sin første debatt i Cleveland. Noen timer unna, nær Harrisburg i Pennsylvania samlet flere hundre Trump-tilhengere seg sammen med visepresident Mike Pence.

- Veien til seier går gjennom Pennsylvania, sier Pence til den jublende forsamlingen.

Delstaten er en særdeles viktig vippestat, som Trump vant i 2016. I år ser det foreløpig dårligere ut. På en fersk meningsmåling fra ABC News og Washington Post leder Biden nå med 54 prosent mot Trumps 44 prosent.

<strong>PÅ PLASS:</strong> Visepresident Mike Pence kom til Lititz i Pennsylvania før den første presidentdebatten. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PÅ PLASS: Visepresident Mike Pence kom til Lititz i Pennsylvania før den første presidentdebatten. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Det provisoriske teltet på et støvete, og etter vært gjørmete, jordet og lukta av gjødsel får møtet til å føles som en slags politisk festival - eller kanskje mer som et religiøst vekkelsesmøte.

- Superhelt-president

- Jeg kunne lett ha sett denne debatten hjemme i sofaen, men da jeg fant ut visepresident Mike Pence var her, hvordan kunne jeg motstå det. Et helt telt fullt av patrioter, sier Edward X. Young til Dagbladet.

<strong>FAN:</strong> Edward X. Young mener Donald Trump er en superhelt-president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
FAN: Edward X. Young mener Donald Trump er en superhelt-president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Han har kjørt i tre timer fra New Jersey for å være med på arrangementet og er dekket i Trump-effekter fra topp til tå.

- Joe Biden er en senil, gammel tulling. President Trump er vår første rockestjerne og superhelt-president. Dette er ingen match, sier Young.

Som alle andre Dagbladet snakker med blant Trump-tilhengerne, er det ingen som bryr seg om skatteavsløringene fra New York Times.

Ifølge avisa betalte Trump bare 750 dollar (om lag 7100 kroner) i føderal inntektsskatt året han ble president, og samme beløp året etter. I ti av de femten åra før det betalte han ikke skatt i det hele tatt.

Dette skyldes, ifølge avisa at han hadde enorme tap på forretningsvirksomheten, som kunne skrives av. Ifølge avsløringen har også Trump en gjeld på over 400 millioner dollar, som han har garantert for personlig, og som forfaller i løpet av neste presidentperiode.

- Hvem bryr seg?

- Hvem bryr seg? Dette er en repetisjon av det samme tullet de prøvde seg på i 2016. Hvem bryr seg? Rike folk, forretningsmenn betaler andre skatter. De fokuserer på hans personlige inntektsskatt, men han betaler mange andre skatter. Og hva har hans personlige inntektsskatt å gjøre med hvordan han styrer dette landet? sier Young.

Han mener USA var i ferd med å gå under da Barack Obama var president.

VISEPRESIDENT: USAs president Donald Trump ønsket eldste dattera Ivanka Trump som sin visepresidentkandidat under valget i 2016, ifølge ei ny bok. Foto: Rex/shutterstock/NTB. Vis mer

- Jeg mener helt ærlig at president Trump ble sendt fra Gud. Ved å redde Amerika, redder han hele den frie verden, sier Young entusiastisk.

<strong>ANTIFA:</strong> Kathy Fimier (t.v.) og Linda Hassler er mer bekymret for finansieringen av Antifa enn skattene til Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
ANTIFA: Kathy Fimier (t.v.) og Linda Hassler er mer bekymret for finansieringen av Antifa enn skattene til Trump. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

-Jeg var ikke særlig opptatt av politikk før valget i 2016. Nå støtter jeg Trump fullt ut. Han er en annen type kandidat, ikke en vanlig politiker, og jeg tror det er det vi trenger for dette landet, sier Barbara Karmilowizz til Dagbladet.

Skatteavsløringene forandrer ingenting for henne.

- Jeg kan ikke alle detaljene eller fakta. Jeg tror mange rike folk utnytter fradragene og smutthullene. Om det er ulovlig, gjenstår å se. Men jeg kommer fortsatt til å stemme på ham, sier hun.

Black Lives Matter

Venninnene Linda Hassler og Kathy Fimier er enige. De mener byer i USA står i brann og at det er viktigere ting å bry seg om.

- Det er mye annet langt mer alvorlig å bekymre seg for enn skattene hans, for eksempel finansieringen av Black Lives Matter og Antifa, sier Trump-tilhenger Linda Hassler.

SEKS PUNKTER: The New York Times teppebombet nettopp den amerikanske valgkampen med seks punkter som setter nåværende president, og presidentkandidat, Donald Trump i et særdeles dårlig lys. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

-Jeg ser ikke noe med skattene. Vi vet ikke engang om det er sant. Det er mye annet å bekymre seg for, sier venninnen Kathy Fimier, til Dagbladet.

<strong>BER:</strong> Patrick Smith-LaSavage (t.v.), faren Ross Smith-LaSavage og Brian Curry ber før nattens debatt. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
BER: Patrick Smith-LaSavage (t.v.), faren Ross Smith-LaSavage og Brian Curry ber før nattens debatt. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Utenfor teltet står Bryan Curry, Ross Smith-LaSavage og sønnen hans Patrick Smith-LaSavage høytidelig med bøyd hode mens forsamlingen ber en bønn.

Alle mener Trump er en overlegen debattant sammenliknet med Biden. Og de mener han bare har fulgt skattereglene.

- Jeg mener han fulgte reglene som er laget av Kongressen. Han gjorde det alle skal gjøre, sier Curry til Dagbladet.

- Han brukte skattesystemet til sin fordel og forsøkte å unngå å betale mer enn han skal, men betaler samtidig det som kreves, sier Ross Smith-LaSavage til Dagbladet.

- Tror ikke alt

Like bortenfor står Paul Zimmerman og Jeremy Mack

- Vi var veldig spente på dette, sier Zimmermann til Dagbladet om debatten.

- Det er mye som skjer i verden nå, så vi er glade for å kunne være en del av dette, sier Mack til Dagbladet.

De tror ikke særlig på skatteavsløringene.

-Jeg tror ikke på alt jeg hører. Alle eiendommene og bedriftene han eier. Jeg tror ikke de vet hva de sier. Det bekymrer meg ikke i det hele tatt. Sannheten vil komme fram, sier Zimmermann.

- Han har bare utnyttet lovene til fulle, sier Mack.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer