- Sendt bort fordi han mistrivdes

ÅLESUND (Dagbladet): Awara ble sendt til Gladsaxe i Danmark fordi han mistrivdes på Sunnmøre. Onkelen, som har hevdet han var Awaras far, har ikke kunnet gi noen fornuftig forklaring på hvorfor han meldte nevøen savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble Ahmad Rzgar Abdulla (36) løslatt av politiet i Ålesund, etter at politiet i drabantbyen Gladsaxe i København fant Awara (12).

I politiavhøret, hvor 36-åringen ble bistått av advokat Erling Flisnes, la den kurdiske flyktningen kortene på bordet. Han forklarte hvorfor Awara ble sendt til Danmark.

- Mistrivdes

- Awara mistrivdes fryktelig på Larsnes. Han ønsket å være hos en kurdisk familie som bor i København. Den kurdiske familien er ikke i slekt med oss, men har en gutt som er på samme alder som Awara, forklarte Ahmad Rzgar Abdulla til politiet.

Det skal ikke ha kommet fram noe som tyder på at Awara skal ha vært utsatt for rasisme i den tida han har bodd på Sunnmøre.

Han innrømmet også at verken han eller kona (30) var foreldre til Awara eller hans angivelig ti år gamle bror.

Ifølge Ahmad skal faren til Awara være død. Awara er heller ikke bror, men fetter, til tiåringen som er igjen på Larsnes på Sunnmøre.

Med buss og tog

Fredag 23. februar tok Ahmad Rzgar Abdulla og nevøen Awara, som skal være 14 eller 15 år gammel, bussen fra Larsnes til Oslo. Lørdag 24. februar ble Awara satt på nattoget til København, der ble han møtt av sin kurdiske kamerat.

Siden har den savnede gutten vært i København.

- Jeg ønsker ikke å gå ut med detaljer fra avhøret, men han har gitt en forklaring og vi ble enige med politiet om at han skulle løslates når dansk politi bekreftet at Awara var funnet og i politiets forvaring, sier advokat Erling Flisnes.

Overfor politiet har Ahmad Rzgar Abdulla understreket at det var meningen at Awara skulle komme hjem til Norge, etter besøket hos kurderne i Gladsaxe.

- Alle kort på bordet

- Awara ville ikke reise tilbake, han mistrivdes, forklarte onkelen i avhøret.

Politiet i Ålesund mener at han har lagt kortene på bordet og at det derfor ikke lenger er grunnlag for å framstille mannen for varetektsfengsling.

- Min klient har bedt meg om å formidle at han er veldig lei seg for det som har skjedd, sier advokat Flisnes.

- Jeg er veldig lei meg og beklager inderlig det jeg har stelt i stand, sa Ahmad.

Politiadjutant Kjell-Sigve Haugland ved Ålesund politidistrikt var i går kveld svært tilbakeholden med opplysninger.

- Jeg kan bekrefte at Awara er i god form og at han skal ha det bra, sier politiadjutanten.

I går kveld var det fortsatt usikkert om Awara vil bli sendt tilbake til Norge, eller om han midlertidig vil bli værende i Danmark, eller eventuelt bli sendt tilbake til Irak.

Dagbladet får likevel bekreftet fra politiet at 36-åringen ikke skal ha gitt noen fornuftig forklaring på hvorfor han og kona meldte Awara savnet.

Kan bli utvist

Politiet har nå siktet 36-åringen for å ha inngitt falsk savnetmelding og for å ha gitt falske opplysninger til norske myndigheter, for å få en familiegjenforening. UDI behandler nå søknaden til familien, som ikke er noen vanlig familie, om opphold i Norge.

Etter hva Dagbladet erfarer kan resultatet bli at familien blir utvist fra Norge.