Akshata Murty

Sendt bort som barn

Britenes nye statsminister Rishi Sunak og kona Akshata Murty er blant Storbritannias rikeste mennesker, og mye av grunnen er konas formue. Veien dit har imidlertid vært lang.

MILLIARDÆRPAR: Britenes nye statsminister Rishi Sunak og kona Akshata Murty har milliardærformuer. Det har også skapt reaksjoner i Storbritannia. Foto: Ian West / PA / NTB
MILLIARDÆRPAR: Britenes nye statsminister Rishi Sunak og kona Akshata Murty har milliardærformuer. Det har også skapt reaksjoner i Storbritannia. Foto: Ian West / PA / NTB Vis mer
Publisert

Rishi Sunak ble tirsdag formelt utnevnt til Storbritannias 57. statsminister. Utnevnelsen kommer i kjølvannet av et stort kaos som har preget britisk politikk den siste tida. På få måneder har både Boris Johnson og Liz Truss gått av som statsministere.

Så gjenstår det å se hvordan Sunak blir tatt imot av det britiske folket. Det som det imidlertid ikke hersker noen tvil om er at Sunak blir en historisk statsminister for Storbritannia. Han blir nemlig den første statsministeren i landet med indisk bakgrunn.

Ved sin side inn i statsministerperioden har Sunak med seg kona Akshata Murty (42). Paret har blitt kjente offentlige navn for det britiske folket tidligere, og er ifølge The Times regnet som Storbritannias 222 rikeste personer, og har ifølge avisa en formue på totalt 730 millioner pund.

Med det så blir også paret historiske ved å være den første milliardærfamilien som flytter inn i Downing Street 10. Mye av grunnen til parets rikdom skyldes Akshata spesielt, samt hennes far. Dette kommer vi tilbake til seinere.

Ble sendt bort

Selv om Akshata Murty nå er blant Storbritannias rikeste, så vokste hun ikke opp i en rik familie. Da hun ble født skal ikke faren ha vært til stede, og han fikk nyheten om datteren fødsel fra en kollega, da familien på det tidspunktet ikke hadde råd til telefon.

- Moren din og jeg var unge da, og slet med å finne veien i karrierene våre, skrev faren i et brev til datteren, som ble publisert i boka «Legacy» fra 2013, og som BBC har omtalt.

Bare måneder etter Akshata ble født i 1980 ble hun sendt til besteforeldrene. Foreldrene hadde da flyttet til Mumbai i India for å jobbe. Faren skrev også om dette i brevet til datteren.

- To måneder etter du ble født i Hubli (by i India, journ.anm.), ble du med oss til Mumbai, men vi oppdaget raskt at det var en vanskelig oppgave å ha ansvar for et barn og styre karrierene våre side ved side. Så vi bestemte oss for at du skulle tilbringe den første fasen av livet ditt med besteforeldrene dine i Hubli, skrev faren i brevet til dattera.

Det skal likevel ikke ha vært en lett avgjørelse å sende dattera til besteforeldrene.

- Hver helg tok jeg flyet til Belgaum (flyplass, journ.anm.), og så leide jeg en bil til Hubli. Det var veldig dyrt, men jeg kunne ikke gjøre det uten å se deg, skriver faren i brevet.

NY STATSMINISTER: Rishi Sunak ble tirsdag formelt utnevnt som britenes nye statsminister. Her fra statsministerboligen onsdag. Foto Niklas HALLE'N / AFP / NTB
NY STATSMINISTER: Rishi Sunak ble tirsdag formelt utnevnt som britenes nye statsminister. Her fra statsministerboligen onsdag. Foto Niklas HALLE'N / AFP / NTB Vis mer

«Bill Gates av India»

Parets rikdom har også skapt kontroverser, og flere har stilt spørsmål ved om den nye statsministeren er ute av kontakt med vanlige mennesker - spesielt i kjølvannet av de økonomiske utfordringene som har preget, og fortsatt preger, Storbritannia og resten av verden.

Kritikken stoppet heller ikke der. Akshata Murty fikk i april i år kritikk for at hun ikke betalte skatt for inntektene sine som kommer utenfor Storbritannia. Seinere godtok hun imidlertid å betale britiske skatter på all inntekten sin, skriver Bloomberg.

Murty, som er av indisk opprinnelse og fortsatt har indisk statsborgerskap, er også datter av en av Indias rikeste menn, Naryana Murty. Milliardæren har blitt kalt «Bill Gates av India», skriver BBC.

- ØKONOMISK KRISE: I sin første tale advarer Storbritannias nye statsminister Rishi Sunak om at landet står ovenfor en stor økonomisk krise. Video: Reuters Vis mer

Rikere enn dronning Elizabeth

Noen år seinere flyttet Akshata tilbake til foreldrene. Familien bestemte da at de ikke skulle ha tv i hjemmet. Grunnen var at de i stedet skulle bruke tid på studier, lese, diskutere og å være med venner.

Over tid begynte familiens økonomi å bli betydelig bedre da faren startet opp IT-selskapet Infosys. IT-selskapet har vært en viktig grunn til at han nå regnes som «Indias Bill Gates».

IT-selskapet har også hatt stor påvirkning på formuen til Akshata. Hun eier 0,91 prosent av Infosys, og hennes eierandeler tilsvarer omtrent 690 millioner pund, ifølge The Guardian. I norske kroner tilsvarer det nesten 8,3 milliarder kroner. Ifølge avisa er hun med det rikere enn dronning Elizabeth var. Dronningen skal ha hatt en formue på omtrent 365 millioner pund.

Moren gikk på sin side karriereveien som dataingeniør, og ble den første kvinnelige ingeniøren som jobbet for Indias da største bilprodusent. Seinere endret hun karrierevei, og jobber i dag for å bedre offentlig helsevesen.

HISTORISK: Rishi Sunak blir historisk som første britiske statsminister med indisk bakgrunn. Han og kona Akshata Murty blir også de første milliardærene som kommer inn i Downing Street. Foto: REUTERS/Peter Nicholls / NTB
HISTORISK: Rishi Sunak blir historisk som første britiske statsminister med indisk bakgrunn. Han og kona Akshata Murty blir også de første milliardærene som kommer inn i Downing Street. Foto: REUTERS/Peter Nicholls / NTB Vis mer

Møttes på universitetet

Sammen eier paret minst fire hus i Storbritannia og California, ifølge The Guardian. Et av husene ligger i Kensington i London, og skal være verdsatt til nesten sju millioner pund.

Etter hvert begynte Akshata først å studere økonomi og fransk i California.

Hun begynte deretter på Stanford, der hun på midten av 2000-tallet møtte sin kommende ektemann. Paret møttes da de begge var 29 år, og giftet seg fire år seinere. I dag har de to døtre.

Faren skal først ha vært «litt trist og sjalu» da dattera fortalte at hun hadde møtt han som nå har blitt Storbritannias nye statsminister.

- Men da jeg møtte Rishi så jeg at han var alt du beskrev han som - fantastisk, kjekk, og viktigst: ærlig. Jeg forsto hvorfor hjertet ditt ble stjålet, skrev faren i brevet til dattera.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer