Sendt hjem for å spise

Rett før foto-opptaket for Det Nye viste det seg at fotomodellen hadde en joggebukse under olabuksa for å skjule den radmagre kroppen. Hun ble sendt hjem for å spise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hun var for tynn. Når hoftebein og knokler stikker fram, er det ikke pent. Det ser rett og slett ikke sunt ut, sier motemedarbeider Ingunn Lund-Vang i Det Nye.

Selv om Det Nye ifølge henne tapte nærmere 20000 kroner på å avlyse fotoseansen, var det verdt det.

Karantene

- Problemet er at modellbyråenes prøvekolleksjoner som regel er i størrelse 36. Hvis modellene ikke er tynne nok, vil ikke kundene ha dem. Byråene setter modellene i karantene for at de skal slanke seg. Selv valgte jeg å bruke en av disse karantenemodellene, fordi vi ville ha en som så normal ut. Hun var naturlig søt, rene melkereklamejenta, sier Ingunn Lund-Vang.

Det Nye leses månedlig av 320000 jenter mellom 18-28 år. Sjefredaktør Kristin Ma Berg understreker at hun tar kritikken om at bladet påvirker unge jenter til anorektiske idealer, svært alvorlig.

- Vi har tråkket i salaten flere ganger, mange av modellene våre har vært tynnere enn jeg har likt. Men nå er det slutt. Heretter skal ikke et bilde komme på trykk uten at det er godkjent av meg, sier Ma Berg.
- Vi vil ikke selge blader som går på helsa løs, selv om de selger aldri så bra.

Marilyn-ideal

Sjefredaktøren mener bladet har et klart ansvar for at ikke flere unge jenter ender opp med spiseforstyrrelser. Hun ønsker ikke at modellene skal påvirke leserne til anorektiske idealer.

- Vi vil ha håndplukkede modeller med former. Det vil si pupper, lår og mage som synes, sier hun.
Motemedarbeider Ingunn Lund-Vang synes dagens kvinneideal er sykelig.

- Personlig har jeg femtitallets Marilyn Monroe som ideal. Hun fikk lov til å spise, og brukte kjoler som var sydd med snitt for at magen skulle synes. For oss er det viktig å vise at jenter er forskjellig, og at det er det som er normalt, sier Lund-Vang.