Sendt hjem fra Guantanamo mot sin vilje

Saiid Farhi (49) har sittet i fangeleiren i ni år.

OMSTRIDT FANGELEIR: USAs fangeleir på Guantanamo har vært omstridt helt siden den ble opprettet i kjølvannet av 11. september-angrepene i 2001. Fangen på bildet har ikke tilknytning til saken. Foto: LYNNE SLADKY/AP/SCANPIX
OMSTRIDT FANGELEIR: USAs fangeleir på Guantanamo har vært omstridt helt siden den ble opprettet i kjølvannet av 11. september-angrepene i 2001. Fangen på bildet har ikke tilknytning til saken. Foto: LYNNE SLADKY/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farhi ble pågrepet i Pakistan i 2001 og overlatt til amerikanske styrker. USA anklaget ham for å ha tilknytning til terrornettverket al-Qaida, men har aldri gjort noe forsøk på å stille ham for retten.

En føderal dommer beordret Fahri løslatt i november 2009, og konstaterte i den forbindelse med at 49-åringen fryktet tiltale, dom og henrettelse dersom han ble sendt tilbake til hjemlandet Algerie.

Farhi kjempet helt til amerikansk høyesterett for å slippe hjemsendelse, men vant ikke fram. Høyesterett nektet å behandle saken hans.

The Center for Constitutional Rights er dypt bekymret for Farhis sikkerhet i Algerie og frykter blant annet at han skal bli forfulgt av «terroristgrupper den algeriske regjeringen ikke kan beskytte ham mot».

Menneskerettsgruppen ber algeriske myndigheter om straks å opplyse hvor Farhi befinner seg, og hvordan han har det.

Farhi er den andre Guantanamo-fangen USA deporterer til Algerie. Abdul Aziz Naji ble sendte hjem mot sin vilje i juli i fjor, til protester fra menneskerettsorganisasjoner.

Storavisen The New York Times omtalte den gang hjemsendelsen på lederplass som «en grusom handling».

USA holder fortsatt 173 fanger i Guantanamo-leiren, til tross for at president Barack Obama lovet å stenge fangeleiren innen ett år da han tiltrådte i januar 2009.

(NTB)