Sendt hjem til mishandling

Baby fikk 17 ribbeinsbrudd, lårbensbrudd, hjerneblødninger og blåmerker. Både barnevern og politi var varslet om mishandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både barnevernet i Arendal og politiet ble varslet da en guttebaby 15. november i fjor ble innlagt på Sørlandet sykehus Arendal med lårbensbrudd og skader som var forenlig med grov vold.

Sykehuset mistenkte at de foresatte hadde påført skadene. Likevel ble han skrevet ut, og sendt hjem igjen til moren og hennes samboer 3. desember.

- Det var under noen tvil, men vi konkluderte med at det var greit at han kom hjem, forklarte konsulent Knut Hagen i barnevernstjenesten i Arendal i Aust-Agder tingrett torsdag, skriver Fædrelandsvennen.

- Vi hadde et møte med barnets mor og hennes samboer 9. desember. Da virket ting greit. Gutten var roligere, og han hadde ingen skader, sa Hagen.

Den da to måneder gamle babyen ble fredag 10. desember lagt inn igjen på Sørlandet sykehus Arendal med alvorlige skader. Han hadde tydelige symptomer på «Shaken baby».

Slo alarm

Straffesaken mot den 20 år gamle stefaren startet i Aust-Agder tingrett onsdag. Avdelingsoverlege Helge Michalsen ved barneavdelingen ved Sørlandet sykehus Arendal var blant dem som vitnet i saken.

- Jeg hadde ingen etiske betenkeligheter med å anmelde saken til politiet og barnevernet, sier Michalsen til Agderposten.

- Barnet hadde blåmerker i panna, hevelse i øyelokkene, størknet blod i nesen, blåmerker på leppene, indre blødninger i begge øynene og i hjernen, et lårbensbrudd og 17 ribbensbrudd. De 17 lårbensbruddene hadde ulik alder og må ha blitt påført ved minst tre ulike anledninger, sier Michalsen i retten.

- Det skal mye kraft til for å knekke et ribbein på et barn. De er tøyelige med mye brusk, sier Michalsen.

Nekter skyld
20-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 219 for å ha mishandlet en person som er ute av stand til å hjelpe seg selv og straffelovens paragraf 229 for legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter som førte til betydelig skade.

Grimstadmannen risikerer inntil åtte års fengsel for å ha skadet babyen slik at gutten nesten døde. Han nekter imidlertid all skyld.

- Hvis det er jeg som har skadet ham, så har det vært ved uhell, sa 20-åringen i retten.

Mannen er tidligere kroppsbygger, og har i perioder gått på anabole steroider og amfetamin, og det kom fram i retten at han har hatt problemer med å kontrollere temperamentet sitt.

Guttebabyens biologiske mor hevder imidlertid 20-åringen er uskyldig og ønsker å fortsette samboerskapet med den voldstiltalte mannen.

Av den grunn har barnevernet i Arendal tatt fra henne omsorgen for den nå ni måneder gamle guttebabyen, og han er plassert hos fosterforeldre.

Babymassasje 
I retten hevder tiltalte at skadene må skyldes at han utførte babymassasje for å lindre den for tidlig fødte guttens kolikkplager.

- Han gråt heftig til spesielle tider på kvelden. Vi var veldig slitne. Jeg leste om babymassasje i en brosjyre vi fikk på sykehuset. Det var en kombinasjon av kos og press for å få ut luft. Jeg presset hardt, men ikke for hardt, forklarer han i følge Fædrelandsvennen.

Gutten skal dessuten ha fått vann i lungene da tiltalte dusjet ham.

- Han fikk vann i munnen og holdt på å bli kvalt. Jeg dunket ham fire-fem ganger i ryggen for å få ham til å puste igjen, sier 20-åringen.

Lårbeinsbruddet forklarte han med at han bøyde beinet kraftig til siden fordi gutten hele tiden sparket da han skulle skifte bleier på ham.

Agder overrepresentert 

- Vi har satt fokus på den groveste volden mot de minste barna. Det siste året er det på Agder registrert åtte saker i denne kategorien, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

- Tilbakemeldingen vi har fått fra Rettsmedisinsk insitutt i Oslo, er at Agder er overrepresentert i denne type saker det siste året, sier Pedersen.