Sendt på glattcelle på grunn av datatabbe

Mannen ble arrestert på Gardermoen for en sak han hadde sonet ferdig ett og et halvt år tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ifølge politiets datasystem var mannen, som har en ledende stilling i næringslivet, etterlyst, fordi han ikke hadde møtt til soning av dom. Dette var feil. Mannen hadde sonet dommen på 23 dager ett og et halvt år tidligere.

Advokat Leidulv Digernes, mannens prosessfullmektig, sier til Dagbladet at klienten har saksøkt oslopolitiet, og krever 230000 kroner i oppreisning og erstatning. Av dette er 200000 kroner for såkalt tort og svie.

-Innen erstatningsretten er jeg ikke kjent med en tilsvarende sak, sier Digernes.

Det var 12. november i fjor at mannen skulle på tjenestereise til utlandet. Mens han sto i kø og ventet på flyavgang, ble han pågrepet, og måtte sitte fire timer på glattcelle før politiet innrømte av han var arrestert på grunn av en feil. Da var reisefølget nesten framme på bestemmelsesstedet. Selv måtte han ta et seinere fly.

Kjent problem

Mannen begynte soningen av en voldsdom 15. mai 2006. 29. juni samme år ble han etterlyst, fordi han angivelig ikke hadde sonet dommen. Etter endt soning, og før arrestasjonen i november i fjor, hadde mannen reist mange ganger ut og inn til Gardermoen, uten at han ble stoppet. Han har bodd på fast adresse i Oslo.

I et brev til oslopolitiet skriver Digernes at det er liten tvil om at et sviktende datasystem er årsaken til den urettmessige arrestasjonen.

Advokaten henviser til at dette forholdet er tatt opp på generell basis i Teknisk ukeblad i januar i år, og at det i den artikkelen er vist til en sak i Politiforum fra 2005 om datarot i politiet.

-Selv om det skulle vise seg at datarotet må kombineres med en menneskelig feil, så vil alminnelig ansvar føre til samme resultat, nemlig erstatningsansvar for etaten.

Redsel

Kripos opplyser i et brev fra desember i fjor at registrering i det aktuelle datasystemet er desentralisert, slik at politidistriktene selv foretar registrering og oppdatering.

Et offer for dette rotet, er min klient, fortsetter Digernes.

Politiet har beklaget arrestasjonen, etter det Dagbladet får opplyst. Mannen har fått en psykisk reaksjon etter den feilaktige arrestasjonen. Han har søvnproblemer, og får angst ved frammøte på flyplasser.

DATAROT: Advokat Leidulv Digernes mener politiet på ta ansvaret for den urettmessige arrestasjonen