Sendt ut av NorgeSendt i fengsel i Hellas

I mai ble de seks tsjetsjenske asylsøkerne sendt ut fra Norge. Nå sitter de i fengsel i Hellas. - En skandale, sier NOAS og Helsingforskomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller representanter for Den Norske Helsingforskomité og NOAS etter en reise til Aten.

- Dette er en skandale og et løftebrudd fra norske myndigheter. Vi krever at overføringen av tsjetsjenere fra Norge til Hellas stanser umiddelbart, sier seniorrådgiver Tomasz Wacko i Helsingforskomiteen og Rune Berglund Steen i NOAS til Dagsavisen.

Avdelingsdirektør Paula Tolonen i Utlendingsdirektoratet sier hun ikke kjenner til at tsjetsjenere automatisk blir varetektsfengslet når de kommer til Hellas. UDI vil nå ta kontakt med den norske ambassaden i Aten i forbindelse med saken.

Overføringen av tsjetsjenske asylsøkere fra Norge til Hellas ble midlertidig stanset i begynnelsen av 2002 etter mye oppmerksomhet rundt arrestasjonen av tsjetsjenske Zarema Bekmurzaiewa og hennes tre barn da de ankom Hellas fra Norge i oktober i fjor.

I mars i år ble overføringen til Hellas gjenopptatt. De første av vel 200 tsjetsjenere ble sendt ut 15. mai, men sitter altså nå fengslet i Hellas.

(NTB)