Sendt ut i morges

«Er på Gardemoen må skal ta fly til Amsterdam og videre til Georgia, har ikke lov til å ringe», var 28-åringens farvel på SMS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Georgieren Samuel Ambaryan ble hentet av politiet i går og satt på flyet til Georgias hovedstad Tblisi imorges. Dagbladet sendte en tekstmelding til 28-åringen i går ettermiddag og ba ham ringe tilbake. Klokka 06.29 i dag tidlig kom svaret.

«Æ er nå på Gardemoen, skal transportere ti på åtte fra Gardemoen, får ikke lov å ringe, sorry».

59 minutter seinere kom neste tekstmelding:

«Er på Gardemoen må skal ta fly til Amsterdam og videre til Georgia, har ikke lov til å ringe».

Det kom som et sjokk på mange av dem som har slått ring rundt Samuel Ambaryan i Hamarøy i Nordland.

- Jeg føler meg litt lamslått nå. Jeg beklager dette sterkt. Han var forberedt på å reise, men ikke at han skulle bli hentet på denne måten, sier helsesøster Torun Sundset i Hamarøy, som har kjent mannen i tre år.

Hentet av politiet

Ambaryan (28) tente på seg selv foran Stortinget 2. juledag i desperasjon over avslaget på asylsøknaden. For kort tid siden ble han skrevet ut fra psykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset, og før helga fikk han et nytt nei til utsettelse av utsendelsesvedtaket.

Tirsdag formiddag ble 28-åringen hentet på asylmottaket i Hamarøy av to politimenn - uten forvarsel - og brakt til Oslo. Ifølge lensmannen i Bodø, Gustav Koll Olsen, gikk det rolig for seg.

Imorges klokka 0728 bekreftet Samuel Ambaryan at han skulle settes på et fly til Amsterdam for å sendes videre til Georgia. Ifølge en SMS fra Ambaryan fikk han ikke lov til å ringe.

- Jeg snakket med ham på telefon i 18.00-tiden i går, og da fortalte han at han var på vei fra Gardermoen til Oslo for å overnatte i en politicelle der, forteller helsesøster Torun Sundset til Dagbladet.

- Han fikk ikke med seg eiendelene sine, og lurte på om vi kunne passe på dem for han. Han var i grei form, forholdene tatt i betraktning, sier Sundset.

Ambaryans' advokat, Tom Lindbeck, var ikke forberedt på utsendingen.

- Det kom som en overraskelse at det skjedde så brått og uvarslet. Ingen har varslet meg om det, sier Lindbeck til Dagbladet.

Han sier at de fortsatt vil vurdere om de skal gå til søksmål etter utvisningsvedtaket.

- Det er lite praktisk å kommunisere når han er i Georgia, men vi forsetter saken, sier Lindbeck.

- Gjør inntrykk

Ambaryan har sagt at han frykter for sitt liv dersom han sendes tilbake til Georgia. Men Utlendingsnemnda mener at 28-åringen ikke har krav på beskyttelse i Norge. De legger og vekt på at han oppga feil navn, fødselsdato og nasjonalitet da han kom til Norge. Den desperate handlingen foran Stortinget ble ikke tillagt vekt.

- Det har ikke hatt betydning i denne saken, sier nemdleder Ketil Larsen i Utlendingsnemnda.

Helsesøster Torun Sundset beklager det som har skjedd.

- Dette kommer til å gjøre noe med innbyggerne her og de andre asylsøkerne som er her. Det er klart at det gjør inntrykk. At det har tatt så lang tid, og at det har vært så mange utsettelser, hadde jo gitt han håp, sier helsesøster Torun Sundset.

TENTE PÅ: Samuel Ambaryan (28) satte fyr på seg selv 26. desember i protest mot at han utvises fra Norge.