- Sendte 222 mill. til utlandet

Værøy-mannen (43) skal ifølge Økokrim ha sendt 222.255.159 kroner til ukjente mottakere i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I dag ble forretningsmannen satt under tiltale for grovt skattesvik, merverdiavgiftsbedrageri, brudd på skattebetalingsloven og regnskapsførerloven.

- Jeg har ikke rukket å diskutere saken med advokaten min, men det er mye feil i denne tiltalen. Utover det vil jeg bare vise til min advokat, sier 43-åringen til Dagbladet.no.

Til Nord-Irak

- Omfangsmessig er dette den største Hawala-saken vi har hatt til nå, sier statsadvokat Geir Kavlie til Dagbladet.no.

«I perioden januar 2001 til september 2005 på ulike steder i Norge, herunder Oslo, drev han betalingsformidling med utlandet mot vederlag (Hawala-virksomhet), uten tillatelse fra Norges Bank. Det ble tilsammen overført kr. 222.255.159 fra en rekke personer i Norge til ulike personer/foretak i utlandet,» heter det i Økokrims tiltalebeslutning.

Ifølge tiltalen skal pengene være overført fra en rekke personer i Norge til ulike personer i utlandet. Pengene skal være overført utenom det ordinære bankvesenet, og uten dokumentasjon.

- Mye av pengene har gått til områder i Nord-Irak. Men de er også sendt via omveier, som mottakere i Hellas. Det er derfor vanskelig for oss å vite hvem som er mottaker, ettersom vi ikke kan følge pengene direkte frem, sier Kavlie.

Sjekket ikke

KAN IKKE SPORES: Fra Værøy og andre steder i Norge skal forretningsmannen ifølge Økokrim ha sendt store millionbeløp til utlandet. Foto: INGUN A. MÆLUM
KAN IKKE SPORES: Fra Værøy og andre steder i Norge skal forretningsmannen ifølge Økokrim ha sendt store millionbeløp til utlandet. Foto: INGUN A. MÆLUM Vis mer

Økokrim mener at den norske forretningsmannen ikke har gjort nok for å forsikre seg om at pengene som ble sendt ikke kunne knyttes til straffbare handlinger.

«... Videre unnlot han i samme periode å foreta undersøkelser for å få bekreftet eller avkreftet mistanke om transaksjonene hadde tilknytning til utbytte av straffbare handlinger,» heter det i tiltalen.

- Jeg har ingen ytterligere kommentar til dette, sier 43-åringen.

- Hvordan reagerer du på tiltalen?

- Jeg vil ikke gi noen kommentar, men henviser til min advokat.

Det lykkes ikke Dagbladet.no å komme i kontakt med advokat Cato Helstrøm i formiddag.

Seks konti

Også en 31-åring bosatt i Drammen skal ha deltatt i pengeoverføringer til utlandet sammen med Værøy-mannen. Han er tiltalt for hvitvasking.

Foto: INGUN A. MÆLUM
Foto: INGUN A. MÆLUM Vis mer

Ifølge tiltalebeslutningen skal de to ha overført 183.264.450 kroner fra seks konti i Den Norske Bank, registert på et norsk selskap Værøy-mannen driver. De øvrige 38.990.709 skal være overført fra seks konti registrert på Norexco LTD NUF.