VIKTIG VIRKEMIDDEL: Tvangsretur med påfølgende innreiseforbud til Europa er et viktig virkemiddel mot mobile vinningskriminelle og andre utenlandske kriminelle nettverk, mener sjefen for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne. Her er hun sammen med UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse i forbindelse med bussdrapene i november i fjor.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
VIKTIG VIRKEMIDDEL: Tvangsretur med påfølgende innreiseforbud til Europa er et viktig virkemiddel mot mobile vinningskriminelle og andre utenlandske kriminelle nettverk, mener sjefen for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne. Her er hun sammen med UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse i forbindelse med bussdrapene i november i fjor. Foto: Marte Christensen / NTB scanpixVis mer

Sendte 5934 personer ut av landet

Rekord i antall tvangsutsendelser i 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2013 ble til sammen 5934 personer uten lovlig opphold i Norge sendt ut av landet med tvang, noe som er ny rekord. Vel en tredel, 2224 personer, var dømt for straffbare forhold i Norge.

Kriminelle nettverk Økningen fra 2012, da snaut 5000 personer ble tvangsutsendt, er på 21 prosent, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU)

- Tvangsretur av straffede er kriminalitetsbekjempende er uttransport av denne gruppen PUs viktigste oppgave, sier PU-sjef Kristin Kvigne.

- Tvangsretur med påfølgende innreiseforbud til Europa er et viktig virkemiddel mot mobile vinningskriminelle og andre utenlandske kriminelle nettverk, sier hun.

Afghanere og nigerianere I 2009 uttransporterte PU 604 straffede personer. Til sammen ble det tvangsutsendt 3.340 personer.

- På fem år har Politiets utlendingsenhet nesten firedoblet antall uttransporter av kriminelle utlendinger uten lovlig opphold i Norge, sier Kvigne.

Afghanere og nigerianere er de to største enkeltgruppene i utsendelsestallene fra PU med vel 600 personer fra hvert land. Rumenere er den tredje største gruppen, nesten 500 personer ble sendt tilbake til Romania i fjor. (NTB)