Jonas Gahr Støre og Viktor Orbán

Sendte brev til Orbán: - Forkastelig

Nylig sendte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) et gratulasjonsbrev til statsminister Viktor Orbán i Ungarn. Det synes stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) at er helt forkastelig. Nå fordømmer Norge Orbáns nylige uttalelse.

- HELT FORKASTELIG: Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) synes at det er helt forkastelig at statsminister Støre gratulerte Ungarn-statsminister Viktor Orbán med gjenvalg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- HELT FORKASTELIG: Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) synes at det er helt forkastelig at statsminister Støre gratulerte Ungarn-statsminister Viktor Orbán med gjenvalg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Kjære herr Orbán. Jeg vil gratulere deg med ditt gjenvalg som statsminister for Ungarn». Slik innledes gratulasjonsbrevet fra statsminister Jonas Gahr Støre til statsminister Viktor Orbán i Ungarn.

Brevet ble sendt 15. juni, og ble besvart med et takkebrev fra Orbán fem dager seinere.

«Sammen har Norge og Ungarn en lang historie med nære relasjoner. Våre to land er partnere i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og Nato. Dette legger et viktig grunnlag for vårt videre samarbeid», skriver Støre i gratulasjonsbrevet som Dagbladet har fått innsyn i.

«Det ungarske folk har utvist varme i håndteringen av den tilleggsbelastningen som har blitt pålagt Ukrainas naboland som følge av Russlands angrepskrig. Dette er vanskelige og utfordrende tider for Europa, og nå er det viktigere enn noen gang å opprettholde vårt sterke og forente transatlantiske fellesskap», fortsetter Støre før han avslutningsvis skriver «med vennlig hilsen Jonas Gahr Støre».

STORTINGSREPRESENTAN: Ola Elvestuen i Venstre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STORTINGSREPRESENTAN: Ola Elvestuen i Venstre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Helt forkastelig

Venstre-politiker og stortingsrepresentant Ola Elvestuen reagerer kraftig når Dagbladet viser ham brevet.

- Det er helt forkastelig. Det finnes ingen grunn til at en norsk statsminister skal gratulere Viktor Orbán med valgseieren. Det finnes ikke rettferdige valg i Ungarn, sier Elvestuen til Dagbladet og fortsetter:

- Dette er som å gratulere Orbán med at han har lyktes i å manipulere valget med restriksjoner, mediekontroll og propaganda, og i å undergrave demokratiet i Ungarn.

Statssekretær Wegard Håkon Harsvik (Ap) ved Statsministerens kontor (SMK) skriver i en uttalelse til Dagbladet at det er vanlig praksis å sende gratulasjonsbrev ved valg, og at brevet reflekterer det.

«Dette betyr ikke at vi ikke tar opp kritikkverdige forhold og politiske veivalg ved andre anledninger».

NYTT: Her har ukrainske styrker tatt i bruk et amerikansk rakettartillerisystem på hjul. Det kunngjorde generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina på sosiale medier mandag 4. juli. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vis mer

Norge fordømmer Orbáns ord

Nylig advarte Orbán mot det han kalte «raseblanding», noe som fordømmes av Statsministerens kontor.

«Vi er bekymret for utviklingen i Ungarn når det gjelder demokrati og rettsstat, og finner retorikken til statsminister Orbán i talen han holdt den 23. juli høyst uakseptabel. Uttalelsene er ikke i samsvar med verdiene som det europeiske fellesskapet bygger på», skriver statssekretær Harsvik.

Elvestuen mener at det ikke er noe nytt at Orbán uttaler seg på den måten.

- Orbán har uttalt seg rasistisk og antisemittisk i mange år. Derfor finnes det ingen grunn til at Norges statsminister skal gratulere ham med valgseier. Orbán undergraver systematisk friheten og demokratiet i Ungarn.

Ungarn slår tilbake

Ungarns regjering slår tilbake mot kritikken fra Elvestuen og Harsvik i en uttalelse som Dagbladet har mottatt fra Statsministerens kontors internasjonale kommunikasjonskontor.

Først skriver de at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har konkludert med at velgerne ble presentert «tydelige valgmuligheter» og at valget ble «administrert på en god måte». OSSE konkluderte imidlertid også med at valget ble «undergravd av fraværet av like konkurransevilkår» og at «velgernes mulighet til å ta informerte valg ble betydelig begrenset».

Videre uttaler Ungarns regjering at «grunnloven deres fastslår alles rett til ytringsfrihet» og hevder at Ungarn «anerkjenner og beskytter pressefriheten og pressemangfoldet» i landet.

Deretter tar Ungarns regjering for seg rettsstatsspørsmålet.

«Ungarn har alltid respektert europeiske verdier og har alltid handlet i tråd med forventningene til en rettsstat. Men vi forventer at også Brussel-institusjonene vil etterleve dem!».

«Ungarn insisterer på vårt konsistente og individuelle standpunkt som omhandler at ingen EU-institusjon kan forbigå sine kompetanseområder, som fastslås i traktatene, utelukkende fordi at et medlemsland ikke danser etter Brussel-byråkratenes pipe».

Videre uttaler Ungarns regjering at de «alltid har gått foran i kampen mot rasisme og antisemittisme». Deretter skriver de at det i Ungarn er nulltoleranse for rasisme og antisemittisme, at eksempler på det vil bli straffet og at det heller ikke tolereres i politisk diskurs.

STATSMINISTER: Viktor Orbán i Ungarn. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB
STATSMINISTER: Viktor Orbán i Ungarn. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB Vis mer

- Støre kan velge å holde kjeft

Selv om det er vanlig at statsministere sender gratulasjonsbrev til sine utenlandske kolleger, mener Elvestuen at Støre kan velge å ikke gjøre det.

- Støre kan velge å holde kjeft. Støre kan velge å ikke sende et slikt brev. Å sende et slikt brev er en markering, i ei tid hvor vi trenger flere som markerer imot Orbán og Ungarn.

Elvestuen fortsetter:

- Dette er dialog-Støre på sitt verste.

- Hva mener du med det?

- Det er ikke alltid riktig å ha dialog selv om det er kutyme. Det er viktig å legge press på Viktor Orbán og markere at det er uakseptabelt å undergrave det ungarske demokratiet og verdigrunnlaget som hele EU og EØS-avtalen er bygget på.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

Anklager Støre

Elvestuen anklager også Støre for å gi uriktige opplysninger i brevet til Orbán.

- I tillegg er det ikke riktig det Støre skriver. Vi har ingen enighet med Ungarn om EØS-midlene, dermed er det heller ikke noe samarbeid med Ungarn om dette.

Elvestuen viser til at Norge har stanset utbetalingene av EØS-midler til Ungarn for budsjettperioden 2014 til 2021. Dette som følge av uenighet. Utbetalingene for denne perioden løper ut 2024.

- Det er heller ikke riktig det Støre skriver om Ungarns håndtering av Russlands angrep mot Ukraina. Ungarn har forsøkt å stille seg i veien for en samlet europeisk respons, sier Elvestuen og fortsetter:

- Orbán opptrer som Vladimir Putins støttespiller i EU, noe EU må håndtere på en offensiv måte.

Uenige i anklagene

Harsvik uttaler at SMK ikke er enige i at det er gitt uriktige opplysninger i brevet fra Støre til Orbán.

«Norge og Ungarn er partnere i NATO og i samarbeidet gjennom EØS-avtalen og det indre marked. Uenigheten mellom Ungarn og Norge vedrørende EØS-midlene rokker ikke ved dette», uttaler Harsvik og fortsetter:

«I brevet understreker vi videre viktigheten av det transatlantiske samholdet. Det er en tydelig referanse til viktigheten av å stå sammen mot Putin etter invasjonen av Ukraina. Samtidig uttrykker vi støtte til hvordan ukrainske flyktninger har blitt tatt imot av det ungarske folk».

Ungarns regjering uttaler følgende til Dagbladet om Orbáns forhold til Putin:

«Forholdet mellom Viktor Orbán og Vladimir Putin er ikke noe sterkere enn forholdet mellom mange andre vestlige europeiske ledere».

MISSIL: På slagsmarken i Donbas-regionen i Ukraina, har det ukrainske luftforsvaret rapportert om at flere russiske stridsvogner skal være tilintetgjort ved bruk av varmesøkende missiler. Video: Dagbladet TV / Kameraone Vis mer

«Farens tidsalder»

«Europa og Ungarn har gått inn i et tiår fylt med utfordringer - farens tidsalder (the age of danger journ.anm.)».

Slik innleder statsminister Orbán sitt takkebrev til Støre, som ble sendt fem dager etter gratulasjonsbrevet. Av brevet går det fram at Orbán opplever at befolkningen i Ungarn stemte for et trygt, fritt og sterkt Ungarn, som med stolthet forsvarer sin kultur og sine religiøse tradisjoner.

Deretter skriver Orbán at med befolkningens ubestridte tillit vil Ungarns regjering fortsatt søke å bygge fred.

«Jeg ser fram til å fortsette vårt samarbeid om bilaterale og multilaterale spørsmål av felles interesse. Jeg håper inderlig at vi kan styrke forholdet mellom Ungarn og Norge ytterlige i åra som kommer», skriver statsministeren.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer