Sendte døds- syk på gangen

Det ble et sterkt møte mellom menneskelig lidelse og juridisk norsk vinterkulde i Oslo tingrett i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ganger måtte dødssyke Remzije trilles ut av sal 518 for at dommeren ikke skulle miste konsentrasjonen.

Den sterkt pleietrengende 27-åringen hadde tatt turen fra Nøtterøy til Oslo for å følge rettssaken familien har anlagt. De ønsker vedtaket om utvisning kjent ugyldig, slik at de kan fortsette å pleie Remzije, som er blind, psykisk syk og suicidal og lider av uhelbredelig hjernekreft.

Ekteskapet vakler

Mens paragrafer og prosedyrer fløy gjennom lufta, satt hun med hetta godt igjenknytt og telte. Rugget fram og tilbake i rullestolen og gråt nesten hver gang hennes navn ble nevnt.

Allerede etter et kvarter måtte dommeren be om at hun ble trillet ut.

Som om ikke utsendelse og atskillelse fra den dødssyke søsteren var nok, har det kosovoalbanske ekteparet Abdullahu også kommet opp i en samlivskonflikt etter avslaget fra utlendingsnemnda og Nøtterøy kommune. Sistnevnte avviste å bosette Remzije fordi det blir for dyrt.

Nå står paret overfor et umenneskelig dilemma: Skal de velge sine fire barn eller barnas syke tante?

- Kona nekter å forlate sin søster. Hun har bedt meg ta med barna tilbake til Kosovo, men de vil helst bo hos henne. Hva skal jeg gjøre? sa Hamzeh (34).

Vil forlate Norge

Helst vil han at familien skal forlate Norge frivillig ved avslag, for da kan han komme tilbake som sesongarbeider og forsørge familien ved å jobbe på et gartneri. Men kona nekter å forlate søsteren. Hun forklarte seg også i går.

- Jeg vil pleie min søster hele hennes gjenværende levetid, og kommer ikke til å svikte henne, sa Vahide.

Det er slående hvordan saken også handler om et møte mellom to kulturer. Én som plasserer sine pleietrengende i institusjon, og én der familiene selv tar seg av sine. Omsorgen som er vist i dette tilfellet, har spart norsk helsevesen for mange millioner kroner.

Hamzeh er selv stolt av familiens omsorgsinnsats.

- Ærede dommer, jeg er meget fornøyd med at jeg har forsørget og pleiet min syke svigerinne gjennom ti år. Hun er som mitt femte barn og svært sterkt knyttet til familien.

Han forklarte at Remzijes foreldre er syke, fattige og ute av stand til å ta seg av datteren.

- Må følge retningslinjer

Det kom også fram at familien og Remzije ikke vil ha råd til å besøke hverandre ved en atskillelse, selv om lovverket tillater det.

Statens representant i retten, regjeringsadvokat Amund Noss, sto på at det ikke kan vises menneskelige hensyn:

- Det kan være fristende å gjøre unntak når man møter folk så nært, men vi må holde oss til politiske retningslinjer.

UTRØSTELIG: Remzije (27) gråt og gråt. Hun måtte strykes fra vitnelista i Oslo tingrett i går. Søsteren Vahide (34) trøstet så godt hun kunne.