POLITIBESKYTTELSE: Trine Skei Grande har hatt behov for politibeskyttelse etter drapstrusler. 1. november møter en 43 år gammel mann i retten, tiltalt for trusler mot Venstre-lederen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
POLITIBESKYTTELSE: Trine Skei Grande har hatt behov for politibeskyttelse etter drapstrusler. 1. november møter en 43 år gammel mann i retten, tiltalt for trusler mot Venstre-lederen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sendte drapstrusler til Trine Skei Grande: «Du skal forsvinne fra jordas overflate»

En 43 år gammel mann risikerer 10 års fengsel etter å ha sendt drapstrusler til Venstre-lederen. - De var ikke ment som så alvorlig truende som det de framstår som, sier mannens forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hei Trine. Innen flyseteavgiften setter inn, skal du være tatt. Vet ikke om du har sett meg? Jeg sto ved siden av deg i går. Du skal forsvinne fra jordas overflate innen avgiften din begynner. Hilsen en leiemorder».

Det kunne Venstre-leder Trine Skei Grande lese i en tekstmelding sendt fra en nå 43 år gammel mann en maikveld i fjor.

Han forsøkte også å ringe Venstre-lederen tre ganger, men da anropene forble ubesvarte sendte han en ny tekstmelding, ifølge Romerikes Blad (RB).

«Kan ikke ta telefonen. Da har du noe å glede deg til. Møtes ved arbeidsplassen din en dag», skrev han videre.

Mannen er nå tiltalt for å ha truet Skei Grande på livet 18. mai i fjor - et par uker før flyseteavgiften skulle innføres.

- Han erkjenner straffskyld og angrer veldig på at han sendte meldingene. Han hadde en vanskelig tid da han gjorde det. De var ikke ment som så alvorlig truende som det de framstår som, sier Lo-Johan Dag Melinder i Advokatfirmaet Elden, som forsvarer 43-åringen, til RB.

Mannen er tiltalt for brudd på blant annet straffelovens paragraf 115, som omhandler angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Brudd på denne paragrafen har en strafferamme på 10 år. Rettssaken er berammet til 1. november.

- De mest alvorlige sakene havner i retten

I tiltalen heter det at meldingene var egnet til å framkalle alvorlig frykt hos Trine Skei Grande.

KRASS KRITIKK: Under partilederdebatten i Arendal tidligere i år ble Venstre-leder Trine Skei Grande kritisert av både Ap og Sp for flypassasjeravgiften. Slik svarte Grande på kritikken. Reporter: Torun Støbakk / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Det er de mest alvorlige sakene som havner i retten, hvor PST har vært bekymret og hvor det foreligger intensjon om å gjøre noe og en kapasitet til å gjøre det, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Romerikes Blad, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Venstres kommunikasjonssjef, Jan Christian Kolstø, sier til Dagbladet at Trine Skei Grande ikke har noe mer å tilføye saken i denne omgang. Hun har imidlertid tidligere uttalt seg i forbindelse med truslene og ukvemsmeldingene som kom hennes vei.

- Vanligvis bruker jeg ikke å kommentere slike trusselgreier, men denne saken er tatt helt ut av proporsjoner, sa Trine Skei Grande til Dagbladet 4. februar i fjor - over tre måneder før den tiltalte 43-åringen sendte sine meldinger.

Allerede da kunne hun fortelle om svært grove sjikanerende og hetsende meldinger, etter at hun samme dag hadde sagt i et intervju med Dagbladet at lavprisselskapet Ryanairs oppsigelse på Rygge er en gledelig konsekvens av den nye flyseteavgiften.

Fikk voldsalarm

Det fikk kommentarfeltet på Facebook-gruppen «Nei til flyseteavgift i Norge» til å koke. Flere brukte ukvemsord som «purke» og «hurpe» i sin omtale av partilederen.

Dessuten ble det lagt ut et bilde av Trine Skei Grande, med partilederens telefonnummer og påskriften «Ring meg ;-) ».

PEPRET: Nummeret til Trine Skei Grande ble lagt ut på denne facebookgruppa i februar i fjor. Det førte til at partilederen fikk drøyt 150 sms-er samme dag, og de færreste var konstruktive tilbakemeldinger. Foto: Skjermdump.
PEPRET: Nummeret til Trine Skei Grande ble lagt ut på denne facebookgruppa i februar i fjor. Det førte til at partilederen fikk drøyt 150 sms-er samme dag, og de færreste var konstruktive tilbakemeldinger. Foto: Skjermdump. Vis mer

«Vi oppfordrer ALLE som er uenige i flyseteavgiften til å sende Trine Skei Grande en melding og fortelle henne akkurat hva dere mener», oppfordret gruppens administrator i innlegget.

Bare i løpet av den første dagen mottok Skei Grande over 150 meldinger, hvorav de færreste holdt seg til å diskutere sak.

- Tonen er ganske fascinerende ufin på de fleste av meldingene, og selv om noen meldinger er saklige, er de aller fleste ikke interessert i å argumentere for sin sak. SMS-ene er i samme kategori som kommentarene på facebooksiden, og som det ofte er i tilfellet kvinner, er det utseende som er hovedargumentasjonen, sa Skei Grande til Dagbladet den gang.

Hun fortalte VG i mars at hun måtte få voldsalarm etter debatten om plastposeavgiften. I samme sak uttalte hun seg også om truslene fra 43-åringen.

- I forbindelse med flyseteavgiften fikk jeg så kraftige drapstrusler at det blir rettssak mot vedkommende. Det forsterket behovet for å gå med alarm, sa Grande til avisa.

«Er du blåst mellom øra?»

I desember i fjor uttalte Skei Grande at gruppen hadde avlet fram flere drapstrusler, og at hun i perioder hadde hatt behov for politibeskyttelse.

«Er du blåst mellom øra? Du burde gå inn for flyseteavgift ut fra BMI, da hadde du sjøl måttet punge ut!», skrev en person i en sms Dagbladet fikk tilgang til.

«Fan ta deg!», er den korte beskjeden fra en annen. Skei Grande ble også kalt «feit», «rævhål» og «landssviker» på sms i løpet av dagen.

Det var ikke første gang politikeren hadde blitt utsatt for hets, men overfor Dagbladet ga hun uttrykk for at akkurat denne saken toppet det meste.

- Vanligvis bruker jeg ikke å kommentere slike trusselgreier, men denne saken er så tatt ut av proporsjoner. Vi snakker altså om åtti kroner, og folk mener at landet blir revet ned, og at 100 000 arbeidsplasser blir revet bort. Da er det noen som spinner så mye utav dette, at noen må si ifra, sa Skei Grande til Dagbladet i fjor.

VELGERFLUKT?: Trine Skei Grande hadde vært mer populær dersom hun ikke støttet Frp, mener folk Dagbladet har snakket med. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer