BLE KVINNE: 55 år gamle Aase Knudsen har gjennomgått en kjønnskonvertering ved Rikshospitalet. Tidligere var hun Claus Knudsen. Foto: Kristoffer Øverli Andersen
BLE KVINNE: 55 år gamle Aase Knudsen har gjennomgått en kjønnskonvertering ved Rikshospitalet. Tidligere var hun Claus Knudsen. Foto: Kristoffer Øverli AndersenVis mer

Sendte e-post til kollegene om at han var blitt kvinne

Med konas velsignelse har trebarnsfaren Claus Knudsen (55) fått et nytt liv som Aase Knudsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): For kort tid siden sendte film- og TV-professoren som kollegene kjente som Claus Knudsen ut en e-post.

«Hei! Jeg har gått gjennom kjønnskonvertering på Rikshospitalet fra mann til kvinne. Tiden er inne for å leve mer i tråd med hvem jeg er når det gjelder kjønnsidentitet også her på Høyskolen i Lillehammer. Ikke nøl med å spørre hvis du lurer på noe. Det er litt uvanlig, men pleier som regel å gå greit. :) »

Det gjorde det også denne gangen. Åse fikk over 50 mail. Nesten samtlige gratulerte.

I et åpenhjertig intervju i programmet Viggo på lørdag forteller hun om hvordan det har vært å gå fra å være Claus til å være Aase.

Født i mannskropp
- Jeg er en kvinne født i en mannskropp. Det er noen av oss som blir født på denne måten, forteller hun.

For Aase har alltid kjent seg som en kvinne, selv om kroppen har tilhørt en mann. Men da hun vokste opp på Furnes på Hedmarken på 50-tallet var det ingen kunnskap om slike som henne. Løsningen ble å holde det helt for seg selv. Da han kom i 20-årene giftet Claus seg og siden kom det tre barn. Følelsen av å være kvinne var imidlertid ikke noe som forsvant.

- Jeg fortsatte å leve mitt dobbeltliv. Du kunne finne meg på Mjøsstranda, nede ved et skogholt gråtende i kvinneklær. Jeg hadde et så sterkt ønske om å få være meg selv, en kvinne. Det var en tøff kamp, forteller hun til Dagbladet.  

Til slutt møtte Claus veggen, så ettertrykkelig at det var umulig å fortsette som før.

- Det var et valg på liv og død. Jeg orket ikke mer. Enten måtte jeg gjøre en drastisk foranding i mitt liv, eller avslutte det.

Snakket med kona
Etter en telefon til Den norske foreningen for transepersoner begynte ballen å rulle. Claus sto fram som den kvinnen han var. Den første han snakket med var kona. Det var ingen enkel samtale å ta.

- Du kan vel tenke deg selv hvordan det ville være hvis mannen din fortalte at han var en kvinne, og at han hadde levd et dobbeltliv i de 25 årene dere hadde vært gift, påpeker hun på spørsmål om hun synes det var vanskelig.
Kona valgte likevel å forsette å leve sammen med personen hun giftet seg med.

- Vi har vandret sakte sammen, slik at hun kunne være med på reisen.

Selv sier Knudsen i intervjuet at hun tiltrekkes av menn. Å starte et forhold til en mann ser hun likevel som uaktuelt.

- Jeg er 55 år gammel. Den hypotesen at jeg skulle finne meg en mann ser jeg som urealistisk. Hadde jeg fått hjelp som barn så hadde ting vært annerledes. Jeg valgte et ekteskap med en kvinne jeg forsatte er fryktelig glad i, og vi har fått tre flotte barn. Jeg er heldig og har det fantastisk godt, sier hun.

FØR KONVERTERINGEN: Claus Knudsen. Foto: Privat
FØR KONVERTERINGEN: Claus Knudsen. Foto: Privat Vis mer