NEKTER STRAFFSKYLD: Ingen av de tiltalte mener de var en del av noe terrorforbund. Her advokat Brynjar Meling, advokat for Saeed Bujak, og advokat Carl Rieber-Mohn, advokat for Mikael Davud. Foto: BENJAMIN A. WARD
NEKTER STRAFFSKYLD: Ingen av de tiltalte mener de var en del av noe terrorforbund. Her advokat Brynjar Meling, advokat for Saeed Bujak, og advokat Carl Rieber-Mohn, advokat for Mikael Davud. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

- Sendte eposter til al-Qaida-topp

Mikael Davud (40) kamuflerte terrorplanlegging som bestilling av datautstyr til Norge, mener aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle de tre terrortiltalte oslomennene - Mikael Davud (40), Shawan Sadek Saeed Bujak (38) og David Jakobsen (33) - nektet  straffskyld da saken mot dem startet i Oslo tingrett i dag.

Ifølge Politiets Sikkerhetstjeneste hadde mennene planer om å sprenge Jyllandspostens lokaler i Danmark og å skyte karikaturtegneren Kurt Westergaard i 2010. I Oslo anskaffet de ingredienser til acetonperoksidbomber, også kjent som «Satans mor».

Påtalemyndigheten mener det kan bevises at Davud hadde utstrakt kontakt med al-Qaida under terrorplanleggingen.

- Vi mener det ikke er tvil om at Davud var i forbund med al-Qaida, det framgår av tiltalen. Han var i Pakistan på treningsleir og hadde kontakt med al-Qaida om angrepet i Danmark, sier aktor, statsadvokat Geir Evanger.

Bestilte «datautstyr» Aktor bekrefter at epostutvekslinger med antatte terrorister i utlandet vil stå sentralt i al-Qaida-sporet. Under en hemmelig ransaking i Davuds bolig i Kirkeveien, fant politiet blant annet en almanakk med to epostadresser vestlige etterretningstjenester kobler til al-Qaida-skikkelser i utlandet.

Den ene adressen, en Hotmail-konto, ble opprettet i Peshawar i 2009 og ifølge påtalemyndigheten ble den i praksis brukt til å sende beskjeder til og fra al-Qaida-toppen Saleh al-Somali. Fram til han til slutt ble drept et droneangrep i Pakistan i regi av CIA i desember 2009, var al-Somali regnet som en av de mest sentrale terrorlederne når det kom til planlegging av angrep i Europa og USA.

- Epostmottakeren Davud kommuniserte med ser ut til å ha oppholdt seg i nærheten av al-Somali, sier Evanger til Dagbladet.

Den andre adressen i Davuds almanakk ble disponert av en mann som kalte seg «Ibrahim», ifølge Davud selv en venn i Tyrkia. Aktor mener nordmannen i kommunikasjonen med epostadressene brukte enkle koder for å diskutere terrorangrep.

- Innholdet er høyst påfallende. I epostene er det blant annet voldsom interesse for en PC som ikke kommer og forskjellig datautstyr. Vi mener korrespondansen dreide seg om terrorplanlegging, sier Evanger.

I eposter med Davud diskuterer også Ibrahim at han har blitt syk, og ber om legeanbefalinger i Istanbul.  Etterhvert framgår det at han har fått kontakt med legen og at han har fått diagnosen «mikrobisk virus». Også denne dialogen knyttes til terrornettverk.

Davuds forsvarer, Arild Humlen, mener det ikke kan bevises noen al-Qaida-kobling og at epostutvekslingene som blir framlagt ikke har noe med terrorisme å gjøre.

- Det er snakk om en svært løs kobling mellom IP-adresser disse epostene har blitt sendt fra og personen som kan kobles mot planlagte terroranslag i New York og Londen. Dette kan like gjerne være aktivtet på en internettkafé. Dessuten er kommunikasjon inn mot den ene adressen som knyttes til min klient av rent kommersiell art, det er bestilt noe PC-utstyr for salg i Norge, sier Humlen til Dagbladet.

Politiinformant tiltalt De tre tiltalte ble siktet av PST 8. juli fjor. Da lød den på planlegging av en eller flere terrorhandlinger på norsk jord - noe som ikke er en del av tiltalen fra Det nasjonale statsadvokatembetet. Jakobsen, som kjøpte mye av selve bombestoffet, ble i 2010 politiinformant for PST, men er tiltalt på lik linje med de to andre.

- Det at han meldte seg til politiet etterhvert, mener vi ikke har noe å si for skyldsspørsmålet før det, sier statsadvokat Evanger.

Alle de tre tiltalte har forklart seg om terrorplaner eller bombestoffet på ulike måter, men påtalemyndigheten må bevise at mennene inngikk et såkalt terrorforbund med felles mål om noen skal kunne straffes for planleggingen.

Hovedtiltalte, uiguren Mikael Davud (40), hevder at hans mål var Kinas ambassade i Oslo, at ingen andre visste om denne planen, og at han derfor ikke kan straffes.

- De tiltalte har aldri diskutert noe internasjonalt nettverk. Dette dreide seg om Davuds  intense hat mot Kina. Med en bombe ønsket han å ramme kinesiske interesser i Norge for uigurenes sak, og verken nordmenn, vestlige eller mennesker som sådan, sier  advokat Humlen.

Han mener planen til det påståtte terrorforbundet i tiltalen ikke ville latt seg gjennomføre engang i teorien.

- Om man er klar over sikkerhetstiltakene rundt Jyllandsposten og tegneren, framstår realismen i dette som helt ubegripelig, sier forsvareren.