USA:

Sendte flyktninger til rikingøy

Guvernøren i Florida er igjen ute i hardt vær for å flytte ulovlige flyktninger ut av staten. Nå har han sendt to fulle fly til ei luksusøy i nord.

TAR IMOT FLYKTNINGENE: To fulle fly med ulovlige immigranter ble sendt til luksusøy fra Florida. Nå raser demokratene. Foto: Ray Ewing/Vineyard Gazette/Reuters/NTB
TAR IMOT FLYKTNINGENE: To fulle fly med ulovlige immigranter ble sendt til luksusøy fra Florida. Nå raser demokratene. Foto: Ray Ewing/Vineyard Gazette/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ankom to fulle charterfly med 50 ulovlige migranter Martha's Vineyard, en luksuriøs øy utenfor Massachusetts.

Om bord var ulovlige immigranter fra Venezuela og Colombia, og myndighetene på rikingøya skal ikke ha vært varslet på forhånd.

På det som angivelig skal ha vært kort varsel, fikk dermed de lokale myndighetene hendene fulle. Tak over hodet, mat, tepper og andre nødvendigheter ble samlet sammen til de nye innbyggerne.

- Omplasseringsprogram

Republikaner og Florida-guvernør Ron DeSantis er den som tok initiativet, og reaksjonene fra andre politikere har ikke latt vente på seg.

Ifølge britiske The Guardian var flyttingen en del av det DeSantis beskriver som et «omplasseringsprogram for å transportere illegale immigranter til helligdomsdestinasjoner», eller steder hvor den politiske ledelsen instruerer politi og rettsvesen til ikke å straffeforfølge folk fordi de er illegale innvandrere.

GUVERNØR I FLORIDA: Ron DeSantis får mye kritikk for flyktningpolitikken sin. Her fra en konferanse tidligere i måneden. Foto: AP/Rebecca Blackwell/NTB
GUVERNØR I FLORIDA: Ron DeSantis får mye kritikk for flyktningpolitikken sin. Her fra en konferanse tidligere i måneden. Foto: AP/Rebecca Blackwell/NTB Vis mer

- Det er ondt og umenneskelig, sier demokraten Dylan Fernandes, som er delstatsrepresentant i Massachusetts, hvor øya ligger.

Han mener at DeSantis sendte migrantene dit for å tjene noen billige, politiske poeng.

- Migranter ankommer Martha's Vineyard med chartrede fly fra Texas. Mange vet ikke hvor de er. Folk sier at de har blitt fortalt at de skal få tak over hodet og jobber. Befolkningen på øya fikk ingen forvarsel, men går sammen som et samfunn for å støtte dem, skriver Fernandes på Twitter.

Samtidig klandrer han republikaneren for å bruke mennesker som brikker i et politisk spill.

Anklager demokratene

På sosiale medier skal han ha lagt ut en selfie med noen av flyktningene, samtidig som han skriver at det er et samfunn som tar vare på dem.

- Disse flyktningene ble ikke møtt av kaos, de ble møtt med medfølelse. Vi er et samfunn og en nasjon som er sterkere på grunn av immigranter. Et samfunn som går sammen om å skaffe vann, mat, tolketjenester og ressurser til disse familiene representerer det beste av Amerika, skriver han.

DeSantis har flere ganger anklaget demokratene for å oppfordre migranter til å krysse grensa mellom USA og Mexico.

Ifølge Fox News har guvernøren tidligere brukt 12 millioner dollar, eller nærmere 122 millioner norske kroner, av Floridas budsjett til å flytte de ulovlige immigrantene bort fra Florida.

- Behandler mennesker som fraktgods

Kongressrepresentant i Massachusets, Bill Keating, raser også over DeSantis flytting av immigrantene.

- Historien ser ikke fint på ledere som behandler mennesker som fraktgods, og sender dem langt bort uten å fortelle dem hvor de skal, skriver han på Twitter.

- Florida guvernør Ron DeSantis gjorde imidlertid det i dag. I stedet for å hjelpe dem, valgte han å chartre et privatfly for å sende dem til et øde samfunn seint på dagen, og uten forvarsel. Ressursene for å ta vare på dem ville dermed ikke være klare, fortsetter han.

Flytter flyktningene nordover

DeSantis har lovet å transportere flyktningene til progressive stater. Foreløpig har han flyttet flyktninger til New England, Washington DC., Delaware og New York, ifølge Fox News.

USA: Joe Biden var ikke nådig mot en misfornøyd publikummer under en tale i Wisconsin mandag 5. september. Video: AP / Milwaukee Journal Sentinel / Mike Di Sensi Vis mer

Guvernør i Massachusets, Charlie Baker, bekrefter ovenfor Fox News at de har satt i stand en kortvarig innlosjeringsløsning for migrantene.

- Administrasjonen er i kontakt med lokale myndigheter angående ankomsten av migrantene, sa Bakers pressetalsperson, Terry MacCormack.

Det er forventet at DeSantis vil stille for den republikanske presidentnominasjonen i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer