Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rudy Giuliani og Donald Trump

Sendte folk som spyttet i arresten - nå blir han Trumps nye rådgiver

«Ringreven» Rudy Giuliani tar permisjon fra advokatjobben.

STØTTER TRUMP: Rudy Giuliani er en av Donald Trumps nærmeste medarbeider. I mange av Trumps kontroversielle utsagn, har han fått støtte fra Giuliani. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STØTTER TRUMP: Rudy Giuliani er en av Donald Trumps nærmeste medarbeider. I mange av Trumps kontroversielle utsagn, har han fått støtte fra Giuliani. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rudolph «Rudy» Giuliani sto stødig som en klippe som New Yorks borgermester da terroren rammet verdensmetropolen 11. september 2001. Han ble kalt «Amerikas borgermester», men ble også kalt kontroversiell.

Nå har republikaneren, som har vært en av Trumps nærmeste medarbeidere, fått seg jobb som presidentens rådgiver.

Rådgiveren får plass i Trumps juridiske team som skal håndtere Russland-etterforskningen til FBI: Om det var kontakt mellom Trump-administrasjonen og Russland i forkant presidentvalget.

- Gjør det for landet

Det er Washington Post som melder at Trump-administrasjonen har ansatt den erfarne advokaten Giuliani og to andre rådgivere i den juridiske seksjonen. De skal håndtere Russland-etterforskningen, som har vært en kilde til stor irritasjon for presidenten.

Ifølge avisa sliter administrasjonen med å finne en advokat som er villig til å representere presidenten i den pågående etterforskningen.

Presidentens personlige advokat Michael Cohen fikk forrige uke hjemmet og kontoret sitt endevendt av FBI etter at de utførte en razzia, godkjent av sjefen for Russland-etterforskningen Robert Mueller. Administrasjonen har derfor vært på jakt etter noen erstattere, i frykt for at FBI «sprenger seg inn i Trumps virtuelle hvelv».

PÅ HUGGET: Rudy Giuliani, som er en av Donald Trumps ivrigste støttespiller, mener Hillary Clinton er en løgner. Dette intervjuet ble gjort i 2016. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Jeg gjør det fordi jeg håper vi kan forhandle oss til en slutt på dette (etterforskningen), som er det beste for landet, og fordi jeg har stor respekt for presidenten og Bob Mueller (Robert Mueller), sier Giuliani til Washington Post, som tar permisjon fra advokatfirmaet sitt for å jobbe i Washington.

Trump sier i en uttalelse til samme avis at Giuliani «ønsker å få denne saken raskt løst».

Historien reiser spørsmål

Giuliani ble etter terrorangrepet i New York hyllet som «Amerikas borgermester», blant annet for sin tilstedeværelse. Som borgermester hadde han også «nulltoleranse» for kriminalitet, og mener selv at det er årsaken til at New York ble en tryggere by.

Men hans måte å gjøre byen trygg på var svært kontroversiell. Blant annet ble folk som spyttet på gata arrestert. Samtidig som dette pågikk, var han også involvert i en rekke utroskapsskandaler. Likevel var han en populær mann.

Spørsmålet i etterkant av terrorangrepet i New York var imidlertid om han som borgermester hadde gjort nok for å terrorsikre byen. Kritikere mente at han overså rapporter om terrortrusler og at han nektet å oppgradere redningsarbeidernes utstyr.

KAMPKLAR: Tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani støtter «Call of Duty»-utgiveren Activision i striden med tidligere Panama-diktator Manuel Noriega. Video: Activision Vis mer Vis mer

Under hele Trumps valgkamp var Giuliani en av presidentens nærmeste medarbeidere, og etter at Trump vant valget, gikk ryktene om at Giuliani var favoritt til å bli utenriksminister. Mannen som i 2008 stilte som presidentkandidat, kunngjorde imidlertid noen uker etterpå han likevel ikke ønsket en sentral rolle i Trump-administrasjonen, etter at amerikanske medier gravde fram at han hadde forretningsavtaler som kunne skape interessekonflikter.

I tykt og tynt

Selv om Giuliani ikke har kommet inn i varmen i Det hvite hus før nå, har han støttet Trump i tykt og tynt - og stiller seg bak presidentens kontroverser.

Blant annet gjelder det en sak for to år siden, da den tidligere borgermesteren kom med oppsiktsvekkende uttalelser i et TV-intervju der han fortalte at apparatet rundt Trump visste om at FBI ville starte ny gransking av e-postskandalen omkring tidligere presidentkandidat Hillary Clinton.

- Det store spørsmålet er hvordan han kommer til å leke med alle andre. Kommer han til å by opp til kamp, eller vil han spille på lag med Muellers team? Vil han prøve å gå fra stupet og svare på det store spørsmålet, som er om presidenten vil vitne? Og vil Trump høre på ham? sier en advokat involvert i Russland-etterforskningen til Washington Post.

Ifølge andre advokater som kjenner både Giuliani og Trump, kan hans tidligere handlinger og uttalelser by på konflikter internt, men det avhenger av hvordan Russland-etterforskingen går, skriver Politico.

Jay Sekulow, Trump-advokat og Giulianis kollega, nekter for at den tidligere borgermesterens tidligere roller og uttalelser vil påvirke arbeidet hans, sier han overfor Politico.

GODE VENNER: Rudolph «Rudy» Giuliani og Donald Trump har kjent hverandre lenge. Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Rudolph «Rudy» Giuliani og Donald Trump har kjent hverandre lenge. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Grab them by the pussy»-støtte

Under valgkampanjen var den tidligere New York-borgermesteren den som varmet opp publikum før Trump entret scenen. Han var også en som tydelig støttet Trump da lydklippet, der Trump sier at man bare kan «ta kvinner i skrittet» uten deres samtykke, kom.

Han støttet også Trumps uttalelser i det som anses å være en av mest feildømte sakene i amerikansk historie, ifølge The Guardian. I 1989 ble en kvinnelig jogger overfalt, seksuelt misbrukt og banket opp i Central Park. Fem tenåringer ble mistenkte og seinere dømt i saken. Trump mente at de fortjente dødsstraff, og Giuliani mente at milliardæren hadde «meget god grunn» til å si at alle fem var skyldige. I etterkant har det vist seg at tenåringsguttene var uskyldige, etter at en mann tilsto overfallet.

VENNER: En video fra 2013 viser president Donald Trump sitte ved siden av Emin Agalarov og Rob Goldstone under en middag. Begge disse er nå i søkelyset i forbindelse med Russland-etterforskningen. Video: CNN Vis mer

Ringrev

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, sier til Dagbladet at Giuliani har mye erfaring fra etterforskningsvirksomhet i New York og kjenner systemet godt.

- Giuliani er en ringrev med lang erfaring, både som ordfører og som etterforsker i New York. Han vil nok styrke Trumps apparat, sier Tønnessen til Dagbladet, og tror han får krevende oppgave foran seg.

I tillegg til Russland-etterforskningen, pågår det også etterforskning i forbindelse med saken rundt pornoskuespilleren Stormy Daniels og tidligere FBI-sjef James Comey.

Selv med frittalende Giulianis på laget, tror Tønnessen at han vil styrke Trump-administrasjonen.

- Han er frittalende og har et stort ego, sånn som Trump og mange andre i kretsen rundt ham. Samtidig har han mye erfaring og styrker laget uansett. Han er en handlekraftig leder, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media