Moren ble ikke trodd:

Sendte hjem akutt syk fireåring

Trebarnsmor Monela Bujupaj opplevde at helsevesenet ikke tok henne på alvor da datteren Linea plutselig ble akutt syk, og sendte dem hjem. - Vil iverksette en lokal analyse av hendelsesforløpet, svarer kommunen.

IKKE TRODD: Trebarnsmor Monela Hasanaj opplevde at helsevesenet ikke trodde på henne da datteren (4) ble akutt syk. Foto: Privat
IKKE TRODD: Trebarnsmor Monela Hasanaj opplevde at helsevesenet ikke trodde på henne da datteren (4) ble akutt syk. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg velger å dele denne forferdelige opplevelsen vi har blitt utsatt for i håp om å nå ut til så mange foreldre som overhodet mulig.

Slik starter Monela Bujupaj sitt innlegg på Facebook etter at hun og datteren Linea (4) opplevde sitt livs mareritt.

Det hele startet da jenta ble syk og fikk feber natt til 7. juli. Formen ble stadig dårligere utover fredagen, med oppkast og vedvarende feber.

Bujupaj kontaktet legekontoret, men ble bedt om å vente til mandag dersom dattera ikke ble bedre. I løpet av helga sluttet fireåringen å kaste opp, men fikk i stedet vondt i både hode, øyne og øre.

Det var lokalavisa Varden som omtalte saken først.

Les Skien kommune, som drifter Skien Legevakt, sitt tilsvar nederst i saken.

Sendt hjem med magevirus

- Hun sov mesteparten av tida, og den lille tida hun var våken gråt hun over intense hodesmerter. Søndagen kom og hun ble ikke bedre, oppkastet kom tilbake og hodepinen ble bare verre, skriver mora i sitt innlegg, som Dagbladet har fått lov til å gjengi.

Bujupaj kontaktet derfor legevakta igjen, og fikk avtale om å komme sammen med dattera. Ifølge Bujupaj mente legen at det var snakk om magevirus og sendte dem hjem.

Til tross for antydninger til bedring mandagen etter, tok Bujupaj igjen kontakt med legekontoret. Hun fikk beskjed om at det hele dreide seg om magevirus og en liten halsinfeksjon.

Mora forteller at fireåringen på dette tidspunktet ikke lenger kastet opp, men at den generelle helsetilstanden stadig ble verre.

- Jeg tenkte det at to leger hadde sjekket henne i løpet av to dager og begge mente det samme. Så vi hadde Linea hjemme både mandag og tirsdag i samme tilstand, og ga hun nurofen og Paracet, skriver hun i sitt innlegg.

Tirsdag kveld var tilstanden blitt så forverret at Bujupaj ikke så noen annen utvei enn å kontakte legevakta. Hun ba samtidig om å få komme umiddelbart. Svaret sjokkerte henne.

- «Det er ikke akutt, så ring til legekontoret i morgen tidlig», sa de, forteller mora.

OPPGITT: Mora forteller at hun ble frustrert av å bli avvist da dattera ble akutt syk. Foto: Privat
OPPGITT: Mora forteller at hun ble frustrert av å bli avvist da dattera ble akutt syk. Foto: Privat Vis mer

Mer alvorlig enn først antatt

Onsdag hadde ikke dattera blitt bedre, og Bujapaj bestemte seg derfor for å ringe legekontoret ved åpningstid.

Hun forteller at hun forklarte hele situasjonen, men fikk til svar at hun kunne ringe tilbake dersom dattera ikke var bedre til fredag.

- På dette tidspunktet var jeg så oppgitt, forbannet, lei, frustrert av å bli avvist så jeg prøvde å tenke på løsninger. Hva kunne jeg gjøre?, forteller trebarnsmoren.

Etter en telefon til legevakta i Skien fikk Bujapaj og dattera komme dit. Her ble de vist videre til barneavdelinga på Skien sykehus, hvor hun forteller at de ble tatt godt imot og hvor det ble gjort undersøkelser.

På dette tidspunktet hadde lille Linea blitt enda dårligere.

- Torsdag morgen kommer en barnelege inn og forteller at de har funnet en del væske i hjernen hennes som fører til forhøyet trykk i hjernen. På dette tidspunktet var luftambulansen på vei for å hente oss.

Etter en time var mor og datter på plass på Rikshospitalet i Oslo, hvor Linea ble lagt i narkose og operert, og fikk medikamenter for å lette på trykket i hjernen.

- På toppen av dette fant de ut at hun hadde betennelse og hevelse i lillehjernen og ble operert igjen samme natt da de måtte fjerne en del av skallen for å lette på trykket.

OPERERT: Linea ble sendt til Rikshospitalet i Oslo, hvor hun ble hasteoperert. Foto: NTB
OPERERT: Linea ble sendt til Rikshospitalet i Oslo, hvor hun ble hasteoperert. Foto: NTB Vis mer

- Krev en sjekk for mye

Mandag våknet Linea endelig etter operasjonene, skriver mora. Hun forteller at dattera våknet gradvis og ga respons.

- Hun puster på egen hånd og sa «mamma» to ganger da hun så meg første gang. Hun er i mye smerter, men også i veldig gode hender, forteller mamma Monela Bujupaj, som etter den skremmende hendelsen har noe hun vil dele:

- Hele budskapet mitt med dette innlegget er for å nå ut til så mange foreldre som mulig og si at alltid hør på magefølelsen din og krev heller en sjekk for mye.

Bujapaj forteller at hun ble usikker av de to første legenes konklusjon om dattera, men at hun samtidig ikke klarte å slå seg til ro med svara.

- Dette hadde ført til fatale utfall om jeg ikke sto på mitt og fikk hun innlagt, sier hun.

Nå som Linea er på bedringens vei, ser mora framover med optimisme.

- Rehabiliteringen kommer sikkert til å ta tid, men min lille prinsesse er så sterk at dette kommer hun seg gjennom.

- En alvorlig og trist situasjon

Fagsjef for helse og rehabilitering i Skien kommune, Ove Myklemyr, sier at de ble kjent med hendelsen gjennom sosiale medier og henvendelser fra media.

- Dette er en alvorlig og trist situasjon for familien, og kommunen ønsker å uttrykke medfølelse med de i en vanskelig tid, skriver Myklemyr.

Onsdag hadde kommunen på bakgrunn av opplysningene de er kjent med, og som en del av sine rutiner, meldt inn hendelsen til Statens helsetilsyn, opplyser fagsjefen.

- Kommunen vil også iverksette en intern analyse av hendelsesforløpet for å avdekke om det er gitt forsvarlige helsetjenester og se etter forbedringspunkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer