Sendte inn soldater ved soloppgang

Dramaet på Gazastripen fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble det kjent at 16 av de 21 jødiske bosetningene på Gazastripen var evakuert. I morgentimene ble enda en bosetting tømt, og nå gjenstår fire områder der bosettere har nektet å la seg evakuere, skriver nyhetsbyrået AP.

I den lille bosettingen Gadid måtte soldatene i morgentimene ta seg forbi sperringer av brennende biler for å komme inn og fjerne bosettere. Blant motstanderne i Gadid var noen få familier som har nektet å la seg flytte og rundt 60 sympatisører som har tatt seg inn for å hjelpe bosetterne i kampen mot ordensmakten.

Ferdig før helligdagen

Soldatene kom ved soloppgang, og et befal tok kontakt med en talsmann for Gadid for å be om en fredelig evakuering. Opprørere svarte med å sette fyr på biler, og soldatene måtte bruke tanks for å ta seg forbi den brennende ildmuren.

- Nyt showet, sa bosetteren Moses Golden og kastet bensin på flammene.

Soldatene måtte passere flere brennende sperringer på vei inn i bosettingen. Andre opprørere satte fyr på store mengder dekk. Tykke, mørke skyer av røyk steg opp over området etter hvert som soldatene tok seg inn, ifølge Jerusalem Post.

I kveld begynner den jødiske sabbaten. Myndighetene håper at Gadid og kanskje også flere av de andre bosettingene kan være tømt før sabbaten begynner. Når sola går ned på lørdag kveld er sabbaten over og aksjonene tas opp igjen hvis det fortsatt er folk i bosettingene der aksjonene allerede er i gang.

Til uka evakueres bosettingene Katif, Atzmona og Netzarim, skriver avisa Haaretz.

RØYK: I går kunne svart røyk sees over bosettingen Neve Dekalim. I dag sees den samme røyken over Gadid. Foto: SCANPIX
RØYK: I går kunne svart røyk sees over bosettingen Neve Dekalim. I dag sees den samme røyken over Gadid. Foto: SCANPIX Vis mer

TV-drama

Dette er den tredje dagen etter at evakueringen av bosettinger på Gazastripen begynte. Den første dagen var preget av sjokk og sorg for mange israelere, men i går ble det harde sammenstøt mellom soldater og innbyggere. Mange ble såret.

Over hele verden kunne folk følge den delvis svært dramatiske evakueringen av de to bosettingene Neve Dekalim og Kfar Darom, der rasende bosettere samlet seg i synagogene og brukte alle midler for å hindre soldater og politi i å bære dem ut.

Bosetterne kastet blant annet lyspærer med væske, olje, maling, egg og syre mot soldatene som ble sendt inn for å utføre regjeringens beslutninger.

Men 14 000 soldater og opprørspolitifolk bøyde ikke av og fulgte lojalt oppgaven om å fjerne innbyggerne, slik at Israel trekker seg ut av Gazastripen. Rasende demonstranter måtte bæres ut, en etter en, mens de kjempet mot den tvungne evakueringen. Mange av demonstrantene hadde tatt seg inn i bosettingene for å vise sin støtte til bosetterne og gjøre det vanskeligere å få fjernet jødene fra området.

Sterke reaksjoner

Mange israelere fulgte tv-sendingene i går med blandede følelser. Blant dem var statsminister Ariel Sharon. Han sier at han syntes det var vondt å se bilder fra evakueringen av Kfar Darom i går.

- Men på kvelden, da jeg så at de kastet flasker med giftig eller skadelig innhold, og skadene på soldater og politi, endret humøret mitt seg og smerten ble til raseri, sier Sharon, som lover at de voldelige bosetterne vil bli straffeforfulgt.

I natt samlet husløse bosettere seg blant annet ved Klagemuren for å be og sørge.

SORG: To jenter trøstet hverandre under en avskjedsseremoni i Gadid på tirsdag. I dag tømmes bosettingen.