Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte julenissen ut i stratosfæren

Vi tenkte: «La oss prøve».

JUL I ROMMET: En figur som forestiller julenissen, Rudolf og julenissesleden, svever langt over jordas overlate etter at den ble sendt med en værballong fra et skogområde i England. Foto: NTB scanpix
JUL I ROMMET: En figur som forestiller julenissen, Rudolf og julenissesleden, svever langt over jordas overlate etter at den ble sendt med en værballong fra et skogområde i England. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I rundt to timer varte ferden ute i atmosfæren, før julenissen, sleden hans og reinsdyret Rudolf, begynte å falle ned mot jorda igjen.

«Julenissen» var da i stratosfæren, over 30 kilometer fra jordens overflate, og ble loset trygt tilbake til jorda med fallskjerm.

Til slutt landet han og «Rudolf» rundt 11 mil fra stedet hvor figuren ble sendt opp - et skogområde i Gloucestershire.

Filmet ferden Bak stuntet står to vitenskapsentusiaster i slutten av 20-åra, Mark Ireland (26) og Cassie Phelps (27). De festet nissefiguren til en værballong, som koster rundt 500 kroner og tåler store høyder.

På heliumballongen installerte de også et videokamera, som fanget nissens ferd ute i atmosfæren. Resultatet ble 2,5 timer videofilm, ifølge lokalavisa Gloucester Citizen. Et klipp fra videoen ligger blant annet på nettsidene til den britiske avisa Daily Mail.

Det var da værballongen punkterte at julenissens luftetur fikk en brå slutt.

- Ballongen kom nesten 100 000 fot vekk fra jorda, som er i stratosfæren. Det er nesten verdensrommet, men ikke helt. Vi klarte å få bilder av jordas kurve, så vi er veldig fornøyde, sier Phelps, ifølge flere britiske medier.

Privat prosjekt Paret brukte hele seks måneder på å planlegge ballongstuntet. De innhentet tillatelse fra de britiske luftfartsmyndighetene, og gjennomførte den uvanlige «romferden» 1. desember.

- Dette er et privat prosjekt vi har jobbet med. Vi så en video på Youtube av en legomann som ble sendt ut i rommet, og tenkte: «La oss prøve», sier Phelps.

Mens ballongen brukte rundt to timer på å nå ut i stratosfæren, tok turen tilbake igjen langt kortere tid. Etter rundt 20 minutter hadde nissen landet på jorda igjen - helt uskadd.

UTSTYRET: Mark Ireland poserer med nissefiguren som ble sendt ut i atmosfæren i begynnelsen av denne måneden. Foto: NTB scanpix
UTSTYRET: Mark Ireland poserer med nissefiguren som ble sendt ut i atmosfæren i begynnelsen av denne måneden. Foto: NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media