Sendte kongens beltevogner til Sudan

Dømt våpenhandler fikk kjøpe mer utstyr fra Forsvaret etter å ha sneket norske militære beltevogner til Sudan.

DØMT VÅPENHANDLER: L. Jackson & Co er en av Europs største forhandlere av brukt militært utstyr. Inne på en nedlagt rakettbase står Hägglund BV206 beltevogner på rekke og rad. Foto: Tore Bergsaker
DØMT VÅPENHANDLER: L. Jackson & Co er en av Europs største forhandlere av brukt militært utstyr. Inne på en nedlagt rakettbase står Hägglund BV206 beltevogner på rekke og rad. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DONCASTER/HURUM (Dagbladet): 4. november 2009 falt dommen mot den britiske forretningsmannen Andrew Jackson (52). Han innrømmet å ha omgått både britenes og EUs strenge våpenembargo mot Sudan ved å bruke norske samarbeidspartnere og Norge som eksportland for sende norske militære beltevogner til det borgerkrigsherjede landet.

Saken ble betegnet som svært alvorlig. I Storbritannia er slike beltevogner betraktet som militært utstyr med egenskaper man slett ikke kan selge til hvem som helst. Og aller minst til Sudan, som både FN, Storbritannia og EU hadde innført særskilte våpenembargoer mot. Jackson ble dømt til to år og åtte måneder i fengsel.

Men i Norge ble saken aldri etterforsket, selv om vognene kom fra Forsvaret og var kjøpt i Norge, eksporten skjedde fra Norge, og flere av Jacksons samarbeidspartnere var nordmenn. Tollvesenet bisto britiske myndigheter med bevis i den britiske saken. Så ble det helt stille.

Da Andrew Jackson slapp ut fra fengsel kunne han gjenoppta handelen med norsk forsvarsutstyr. Så seint som i fjor kjøpte han fem nye beltevogner direkte fra Forsvaret. Verken UD, PST eller Tollvesenet skal ha varslet Forsvaret om at de drev handel med en dømt våpenhandler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer