Kina

Sendte lapp fra gruva

Forrige uke ble 22 gruvearbeidere sperret inne i ei gullgruve i Kina. Ifølge kinesiske medier er minst 12 fremdeles i live - og har sendt en lapp til redningsmannskapet.

REDNINGSAKSJON: Redningsmannskap forsøker å bore en redningsvei inn i gruva hvor 22 arbeidere ble sperret inn for en drøy uke siden. Foto: Wang Kai / Xinhua / AP / NTB
REDNINGSAKSJON: Redningsmannskap forsøker å bore en redningsvei inn i gruva hvor 22 arbeidere ble sperret inn for en drøy uke siden. Foto: Wang Kai / Xinhua / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. januar ble 22 gruvearbeidere sperret inne i Hushan-gullgruva i Shandong-provinsen i Kina etter en eksplosjon.

Eksplosjonen førte til skader på inngangspartiet og kommunikasjonssystemet i gruva, ifølge en uttalelse fra myndighetene mandag forrige uke.

Det statseide nyhetsbyrået Xinhua, gjengitt av The Guardian og BBC, skriver at gruvearbeiderne har klart å sende en lapp til overflaten.

Her skal det komme fram at tolv av de 22 fremdeles er i live.

Tilstanden til de øvrige ti er uklar. NTB skriver at fire arbeidere er skadd, mens andres tilstand forverres av mangel på vann og frisk luft.

Det antas at gruvearbeiderne befinnes seg cirka 600 meter unna inngangspartiet. Mer enn 300 personer er involvert i redningsarbeidet, ifølge NTB.

Hørte banking

Kinesiske medier gir ingen ytterligere informasjon om innholdet i papirlappen, men Xinhua skriver at redningsmannskap har oppnådd kontakt med gruvearbeiderne gjennom en smal åpning.

De skal blant annet ha kjent at det rykket i tau som ble senket ned i gruva. Da redningsmannskapet banket i et borerør, skal de også ha hørt banking til svar.

PRESIDENTINNSETTELSEN: Amerikanske myndigheter er bekymret for et mulig innsideangrep, melder AP. Vegard Kvaale og Jesper Nordahl Finsveen gir deg siste nytt fra USA. Video: AP / The New Yorker / Dagbladet. Vis mer

Da de seinere sendte mat, medisiner, penn og papir ned i gruva, skal lappen ha fulgt med opp, skriver BBC.

Fikk sparken

Eksplosjonen ble ikke rapportert før etter 30 timer. Den trege responsen førte til krass kritikk, og to personer mistet jobben. Både inngangspartiet og kommunikasjonsutstyret skal ha blitt ødelagt i eksplosjonen, og gruva skal fremdeles ha vært under konstruksjon.

Det er ikke første gang ulykker rammer kinesisk gruvedrift.

I fjor døde 39 gruvearbeidere i to ulykker i Chongqing sørvest i Kina, skriver NTB. I desember 2019 omkom 14 personer i en eksplosjon i en kullgruve i Guizhou-provinsen.

Hushan-gruva er eid av selskapet Shandong Wucailong Investment Co. Ifølge The Guardian beskrives selskapet som «datterselskapet til en samarbeidspartner» av Kinas fjerde største gullgruveselskap, Zhaojin Mining Industry.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer