Sendte millioner fra Oslo-prostitusjon til utlandet

Enorme kontantbeløp vekslet til euro og dollar - sendt til både Europa og Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om det nigerianske prostitusjonsmiljøet eller «Operasjon Benin»? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00

(Dagbladet.no): I to leiligheter rett overfor hverandre på en adresse i Sinsenveien i Oslo, ble flere av de sentrale siktede i politiets store anslag mot prostitusjonsmiljøet pågrepet i går.

Hele 100 politifolk deltok i anslaget, som foregikk på over 20 ulike steder i går og på minst én adresse i dag.

Totalt ble 76 personer pågrepet i løpet av den svært omfattende aksjonen.

18 med alvorlige siktelser

De fleste av de pågrepne, 58 kvinner, er i hovedsak prostituerte som politiet ville sjekke identiteten og oppholdstillatelsen til.

Men 18 personer har nå langt mer rystende beskyldninger hengende over seg:

En mann og to kvinner er siktet for såkalt grov menneskehandel, mens ytterligere sju personer er siktet etter en noe mildere bestemmelse i den svært alvorlige menneskehandelparagrafen. I tillegg er sju siktet for grovt heleri. Den siste kvinnen er siktet for «vanlig» hallikvirksomhet.

SLO TIL MOT 20 ADRESSER: Denne pågripelsen av flere nigerianske kvinner i Trondheimsveien var bare en av en rekke anslag som ble utført nesten samtidig i Oslo. Foto: NRK
SLO TIL MOT 20 ADRESSER: Denne pågripelsen av flere nigerianske kvinner i Trondheimsveien var bare en av en rekke anslag som ble utført nesten samtidig i Oslo. Foto: NRK Vis mer

Politiet kaller saken «Operasjon Benin». Den er oppkalt etter en millionby sør i Nigeria som flere av de involverte har bånd til, får Dagbladet.no opplyst.

Etterforskerne mener noen av de mest sentrale siktede både har organisert transporten av prostituerte til Norge blant annet ved kjøp av flybilletter og organisert leiligheter i Oslo. Men det har også etter alt å dømme blitt utøvd tvang og trusler mot flere av jentene i forbindelse med prostitusjonen i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skitne dollars til Nigeria
Mange av de prostituerte har ikke beholdt hoveddelen av pengene selv.

Etter det Dagbladet.no erfarer er politiet sikre på at det bare i denne saken er snakk om flere millioner kroner som har blitt utført av Norge.

- Vi mener noen av de siktede har mottatt eller skaffet seg del i utbytte fra straffbare handlinger og overført dette til mange forskjellige land. Vi knytter disse pengene til menneskehandel eller prostitusjon, sier Øyvind Nordgaren, leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Han vil ikke bekrefte beløpenes størrelsesorden eller noen andre detaljer rundt pengetransaksjonene.

Foreløpig antar politiet at det er de sju som er siktet for grovt heleri som har vært mest sentrale i håndteringen av penger. Etter det Dagbladet.no erfarer mener etterforskerne at de sitter på detaljert dokumentasjon som beviser at penger fra de prostituerte gang på gang har blitt vekslet til annen valuta før beløpene har havnet i utlandet.

Vekslingen skal ha skjedd gjennom to navngitte bankordninger i hovedstaden.

Sendte millioner fra Oslo-prostitusjon til utlandet

Svært mye av pengene har endt opp som euro i flere europeiske land der kriminelle nigerianere er bosatt.

Men samtidig har betydelige summer blitt vekslet fra norske kroner til amerikanske dollar, før inntjeningen har havnet helt tilbake hos samarbeidspartnere i Nigeria.

Etterforsket i utlandet

Norsk politi har samarbeidet nært med kolleger i andre land i forkant av det nøye planlagte anslaget, som er resultat av en etterforskning som har pågått i flere måneder.

Operasjon Benin betegnes som vellykket, og politiet mener de har avdekket et sentralt nettverk som har organisert transport av jenter, noen av dem ned i 16-årsalderen, til Oslo.

- Noen siktede peker seg ut. Vi er av den oppfatning at de ligger over nivået til «vanlige madammer» som vi tidligere har hatt befatning med, sier Nordgaren, med henvisning til kvinnelige, halliklignende aktører på gata i Oslo.

Vitne eller forsvinn

Seksjonssjefen legger ikke skjul på at politiet har store utfordringer i etterforskningen av det uoversiktlige nigerianske prostitusjonsmiljøet.

- De opererer i en ganske flat struktur, for eksempel preget av at kvinner som kan framstå som «madammer» også selger seksuelle tjenester på gata selv, sier Nordgaren.

For å skaffe beviser mot bakpersoner og andre profittører enn de prostituerte vil derfor mange av kvinnene som ble pågrepet i går og i dag få følgende valg: Bli utvist fra Norge - eller si det du vet og få oppholdstillatelse.

- Vi snakker nøye med disse kvinnene nå. Vi vil ha flest mulig som kan stå fram som vitner, konstaterer politilederen, som er svært sparsom med detaljene.

- Vi har en stor etterforskning foran oss, sier han.

- Flest ofre

Advokat John Christian Elden  opplyser at hans kontor foreløpig representerer 16 av de pågrepne kvinnene. De er i hovedsak siktet for heleri, etter utlendingsloven eller for dokumentfalsk.

- Dette virker mer som en politiaksjon for å skape uro i miljøet enn som en reell sak om utnyttelse. I valget mellom gjerningsmenn og ofre er de fleste klientene våre det siste, og burde ikke vært i arrest, sier forsvareren til Dagbladet.no.

Elden kunne i kveld ikke uttale seg om detaljene i siktelsene.

Operasjon Benin er en del av oslopolitiets langvarige satsning rettet mot menneskehandel og hallikvirksomhet i hovedstaden.

<B>SUKSESS:</B> Seksjonssjef Øyvind Nordgaren leder arbeidet mot organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, og mener hans etterforskere nå har avdekket et sentralt nettverk i prostitusjonsmiljøet.