Coronavirus-krisen

Sendte nr. 2 til «skrekkområdet»

President Xi Jinping gir Kinas statsminister Li Keqiang en sjelden mulighet til å skinne i kampen mot «demonviruset». Mandag besøkte statsministeren «skrekkområdet» Wuhan.

CORONAVIRUSET: Kinas statsminister Li Keqiang på besøk til Jinyintan-sykehuset i Wuhan mandag, hvor han inspiserte helsepersonellets arbeid i kampen mot coronaviruset. Foto: Cnsphoto / Reuters / NTB Scanpix
CORONAVIRUSET: Kinas statsminister Li Keqiang på besøk til Jinyintan-sykehuset i Wuhan mandag, hvor han inspiserte helsepersonellets arbeid i kampen mot coronaviruset. Foto: Cnsphoto / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan se ut som at Kinas president Xi Jinping muligens kaster sin «høyre hånd», statsminister Li Keqiang, til ulvene. Samtidig som presidenten gir Li sjansen til å ende opp som helten i kampen for å bekjempe «demonviruset», kan han også ende opp som syndebukken, skriver The Wall Street Journal.

Statsminister Li tok mandag turen inn i selve episenteret i for det smittsomme utbruddet, som tirsdag har kostet minst 106 personer livet.

I Wuhan inspiserte han de omfattende tiltakene som er satt i sving, samtidig viste han sin støtte til helsepersonell og ytret behov for mer medisinsk utstyr.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Med bakgrunn i hvor mye frykt viruset så langt har skapt, mener Hedda Flatø, stipendiat ved Universitetet i Oslo, at det er litt overraskende at statsministeren dro til Wuhan.

- Slik situasjonen er i dag, er alle redde for å dra dit, og det er forbud mot å reise inn i byen. Det er derfor krevende å sende en statsminister, sier hun til Dagbladet.

- Kan bli syndebukken

I Kina er det ikke bare en økning i antall smittetilfeller av coronavirus som bekymrer statsministeren, og resten av myndighetene, men også en økning i misnøye blant befolkningen.

Det kan være en av grunnene til at president Xi nå gir makt til statsministeren, mener Kina-kjenner og professor hos NTNU Paul Midford.

- Det kan være en måte å legge ansvaret over på Li på. Flere kinesere uttrykker misfornøyde, og viruset kommer under den nasjonale nyttårsfeiringen, noe folk ikke liker, sier Midford til Dagbladet.

Han mener en annen grunn til at Xi gir ansvar til statsministeren, er at han da kan bli syndebukken om myndighetene blir stilt til veggs for måten de har håndtert skrekkviruset på.

- På den andre siden kan han også stole på statsministeren, og tro at han er rette mann for jobben, forteller Midford.

Alvoret i krisen

Flatø mener på sin side at delegeringen trolig ikke vil ramme statsministeren.

Hun forteller at det i Kina er vanlig å legge skylden på lokale myndigheter.

- Det gjorde sentrale myndigheter fra første dagen de omtalte dette som en epidemi. Det viser hvordan det kinesiske systemet fungerer, og betyr at det ikke nødvendigvis vil være alvoret i krisen som blir avgjørende, men i større grad hvordan folk ser på Kommunistpartiet (som for tida ledes av Xi Jinping, red.anm.), og deres håndtering av krisen.

- Landsfaderen

Flatø sier det heller ikke er unaturlig at kinesiske presidenter overlater ansvaret til statsministeren.

- I denne regjeringen har imidlertid Xi hatt en veldig mye tydeligere profil enn tidligere presidenter i Kina. Den personfokuseringen som har vært på ham, er bare sammenliknbar med Mao Zedong. Å gi ansvaret til Li bryter litt med Xis image som landsfader, forteller hun.

Samtidig understreker Flatø at det er unaturlig at presidenten skal ha direkte styring med alt i et så stort land, og at det er statsministeren som er øverste leder for det sivile byråkratiet, med ansvar for praktisk håndtering av store kriser.

Professor Midford nevner at den daværende statsministeren også spilte en sentral rolle under sarskrisen.

Coronaviruset som florerer i disse dager, er 79 prosent genetisk likt med sarsviruset, som herjet på begynnelsen av 2000-tallet, og forårsaket en epidemi med over 8000 smittetilfeller i 37 land og krevde 774 liv.

- En statsminister tar ofte ansvar i slike saker, men det kan også føre til at utfallet av saken rammer statsministeren hardest, sier Midford.

«Den sterkeste»

Professoren forteller at president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang også kommer fra veldig ulike bakgrunner.

- Li var nærmere tidligere president Hu Jintao, mens Xi var nærmere president Jiang Zemin. De kommer også fra forskjellige fraksjoner i partiene.

HAST: Kringkasteren i Kina melder om at denne byggeplassen skal bli til et enormt, splitter nytt sykehus - på bare noen dager. Dette for å kunne behandle smittede av coronaviruset. Video: AP Vis mer

Ifølge Midford kan det virke som at president Xi er Kinas «sterkeste» president siden Mao Zedong. Xi var i 2018 plassert øverst på lista over verdens mektigste mennesker av Forbes, mens Li lå på 15. plass og ble beskrevet som Kinas nest mektigste mann.

Radarpar

Jan Ketil Arnulf, BI-professor og Kina-kjenner, mener på sin side at Xi og Lis handlinger de siste dagene ikke kan brukes til å konkludere noe om maktforholdet dem imellom.

- Det er for tidlig å spå om det. Radarparet deler oppgaver seg imellom hele tida, sier Arnulf til Dagbladet.

Professoren minner om at Kina politisk er veldig lite transparent.

- Vi kan rett og slett ikke vite hva som skjer, derfor blir det også fullt av spekulasjoner. Det er altfor tidlig å lete etter syndebukker i Beijing, sier han.

- Burde Xi ha dratt til Wuhan selv?

- Det ville kanskje sendt et sterkere signal enn at Li dro, men det kan være mange årsaker til at de løste det slik, blant annet sikkerhetsmessige, sier Arnulf.

- Ikke håndtert godt nok

I Kinas strengt sensurerte sosiale medier, hvor motstand mot myndighetene normalt blir undertrykt, har lokale myndigheter måttet håndtere en sterk misnøye fra befolkningen over hvordan viruskrisen har blitt håndtert. Mange mener blant annet at myndighetene var for tilbakeholdne med informasjon i starten av utbruddet.

Sinnet i befolkningen førte mandag til at Wuhans guvernør, Zhou Xianwang, fortalte statlige medier at krisen ikke har vært håndtert godt nok, og tilbød seg samtidig å gå av.

Professor Arnulf mener at viruskrisen foreløpig ikke er så omfattende at hodene begynner å rulle i Beijing.

- Det er langt mer sannsynlig at reaksjonene kommer på lokalnivået, og guvernøren av Wuhan har jo allerede stilt stillingen sin til disposisjon, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer