TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: Privat
TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: PrivatVis mer

Slik prøvde nettovergriperen å lure tusenvis av gutter:

- Sendte og mottok 1190 meldinger hver eneste dag i over to år

To års etterforskning måtte til for å spore opp mannen politiet mener er Norges verste nettovergriper. Underveis har de sett 22 000 videoer av nakne barn i jakt på overgrepsofre

LILLESTRØM (Dagbladet): 6. juni i 2016 ble det levert inn en anmeldelse til lensmannskontoret i Hallingdal. En tenåringen hadde blitt kontaktet på internett, og tilbudt 1000 kroner for å møtes og lage filmer med seksuelt innhold.

Saken ble raskt flyttet til politiet på Hønefoss, og nettprofilen til tenåringen tatt over. Politiet forsøkte å spore opp personen som hadde kommet med tilbudet. Etter tre dager lyktes de, da elektroniske analyser av IP-adressen ga dem en boligadresse på Østlandet. Adressen var den samme som det var avtalt å møtes.

15 000 profiler

Politiet rykket ut og en mann i midten av 20-åra ble pågrepet i sitt eget hjem 9. juni i 2016.

Politiet ante ikke at mannen to og et halvt år seinere skulle møte i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for nettovergrep mot nesten 300 gutter. Og at de skulle finne et enormt antall kontakter, chatlogger og ofre.

- Noen personer kan ha hatt flere brukerprofiler, men totalt har vi sett at tiltalte har kontaktet 15 000 profiler. Det er beslaglagt chatlogger med totalt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over 2,5 år, sier etterforskningsleder Vemund Eggen Sæther i retten i dag.

OVERGREPSSAKEN: Slik var norgeshistoriens verste nettovergriper og hans skjulte liv på nettet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ingebjørg Iversen. Vis mer

Måtte se 22 000 filmer

I løpet av de siste to åra har Sæther jobbet daglig med «Operasjon Sandra», som munnet ut i rettssaken som startet i Nedre Romerike tingrett tirsdag denne uka.

Politioverbetjenten forklarer seg i dag om hvordan politiet jobbet med etterforskningen, og hvordan tiltalte notorisk kontaktet unge gutter på Facebook, hot or not, tinder, Instagram, Omegle og Yellow.

- Ti etterforskere, tre personer som gjennomførte barneavhør og en IT-etterforsker er noe av det vi har hatt på saken. Til sammen har vi sett på mer enn 22 000 videoer for å prøve å identifisere ofre. Tiltalte hadde selv ikke kategorisert filmene, så vi måtte se alle, sier Sæther.

De fornærmede guttene i saken har vært fordelt på tre land. I tiltalen er 270 av dem navngitt, men totalt har politiet sporet opp 458 - 372 av dem i Norge, 75 i Sverige, 11 i Danmark. Hovedvekten av fornærmede er 13 til 15 år.

Lurt med penger og sex

Tirsdag tok den tidligere fotballdommeren i 20-åra plass på tiltalebenken i Nedre Romerike tingrett. Der skal han sitte de neste åtte månedene, mens han og flere titalls vitner forklarer seg om hvordan han over flere år har utført grove nettovergrep.

Saken har rystet fotballmiljøet og spredt frykt blant de nesten 300 fornærmede. Bare i overkant av 40 er kalt inn for å vitne. De resterende har ikke ønsket å stille i retten, blant annet i frykt for å bli identifisert.

På rettens første dag erkjente den tiltalte mannen å ha utført en stor del av overgrepene, mens han nektet for enkelte andre og erkjente delvis straffskyld for noen.

Ved å utgi seg for å være ei jente ved navn «Sandra» og lure ofrene til å tro at de var kjærester, skal flere av dem ha blitt lokket til å sende seksualiserte bilder og videoer av seg selv. Andre skal ha blitt lovet penger, snus eller gavekort for å møtes og ha seksuell omgang.