Terrortiltalt 16-åring:

Sendte penger til IS-nettsted

Politiet fant en bombeoppskrift på mobilen til den terrortiltalte 16-åringen. I retten innrømmer han å ha donert penger til et nettsted med IS-propaganda.

AKSJON: Politiet aksjonerte i februar mot en adresse på Oslos østkant. En 16 år gammel gutt er nå tiltalt for terrorforberedelser. Han nekter straffskyld. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
AKSJON: Politiet aksjonerte i februar mot en adresse på Oslos østkant. En 16 år gammel gutt er nå tiltalt for terrorforberedelser. Han nekter straffskyld. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer
Publisert

Summen var på 151 dollar, som tilsvarer rundt 1250 norske kroner.

- For det første er X ikke et offisielt nettsted for IS. For det andre var det bare for å støtte nettstedet, forklarte den syriske 16-åringen.

Aktor Marit Formo fulgte opp med meldinger hvor gutten spør om donasjonen bidrar til jihad for å styrke Den islamske stat. Hvorfor han ønsket å støtte nettstedet, visste 16-åringen ikke.

- Overførte du pengene for å gjøre jihad gjennom pengestøtte? spurte Formo.

- Hadde det vært årsaken, hadde jeg spurt før jeg overførte pengene, ikke etter, svarte han.

Lagde instruksjonsvideo

Retten fikk også se en video tiltalte innrømte å ha lagd. Den viste hvordan man kunne laste opp IS-propaganda på Twitter uten at det ble stanset av automatiske filtre.

- Jeg ga det bare til én person så vidt jeg husker, forklarte tiltalte.

Han hadde ingen god forklaring på hvorfor han lagde videoen. Etter flere oppfølgingsspørsmål fra aktor svarte han at det var fordi han hadde sett en liknende video før.

- Har du lagt ut IS-propaganda på Twitter? spurte aktor.

- Jeg har publisert noen videoer, svarte han, men uten å huske hva slags propaganda.

Konfrontert om internettsøk

16-åringen slet med å gi gode svar da han ble konfrontert med internettsøk om blant annet «overfylte/trafikkerte steder i Norge», «hvor mange fyrstikker i en eske» og «gjødsel».

Han måtte også svare for en PDF-fil som gir råd for bedre resultater på soloaksjoner til jihadister, noe han er tiltalt for å ha lastet ned.

- Jeg antar at jeg har åpnet den, men jeg husker ikke alt. Bildet husker jeg, men jeg husker ikke alt, forklarte han.

Da politiet ransakte guttens rom, ble det funnet flere fyrstikker med avskrapet svovel. På mobilen hans var det en bombeoppskrift som inneholdt svovel.

- Jeg hadde ikke til hensikt å lage noe slikt, sa 16-åringen og forklarte at han skrapte svovelen av siden han kjedet seg.

Sier giftlaging var tidsfordriv

Gutten har også forklart at han lagde en nikotingift, men at det var av ren nysgjerrighet og at han ikke hadde til hensikt å skade noen.

- Hva var planen med giften? spurte aktor.

- Som sagt var det bare et tidsfordriv. Jeg hadde mye tid, svarte han.

Ifølge han ble giften lagd uker eller måneder før han ble pågrepet og siktet 4. februar.

Jihadmeldinger

Formo la tirsdag fram meldinger hvor 16-åringen skrev at han skulle «starte med jihad snart», og at et mulig angrep kunne skje på 17. mai. Gutten forklarte at han skulle tøffe seg, og at han ikke tenkte over hva han skrev.

Gutten er tiltalt for terrorforberedelser og deltakelse i terrororganisasjonen IS. Påtalemyndigheten mener 16-åringen planla et terrorangrep i Norge ved bruk av gift eller eksplosiver. Han nekter straffskyld.

Saken går for lukkede dører i Oslo tingrett mellom 18. og 31. mai. Pressen får følge saken, men er ilagt delvis referatforbud. Det knytter seg i hovedsak til forhold som kan identifisere tiltalte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer