Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sendte penger til snikskyttere i Irak

Mullah Krekar utpekt på ny terroristliste i dag.Endrer ikke utvisningsdom, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med fire andre personer blir mulla Krekar nevnt på en liste som ble offentliggjort av det amerikanske finansdepartementet torsdag, skriver NTB.

– Disse individene støtter hvert eneste skritt i den terroristiske livssyklusen, heter det i en uttalelse fra departementet.

– Fra å finansiere terroristgrupper og deres aktivitet til å legge til rette for dødelige angrep og oppildne andre til å delta i kampanjer med vold og hat.

Publiseringen av navnene betyr at deres verdier og eiendommer i USA vil bli sperret og at alle amerikanske personer forbys å drive handel og finansielle transaksjoner med dem.

- Finansierte snikskyttere

I begrunnelsen på finansdepartementets hjemmesider har den amerikanske regjeringen satt følgende årsaker til denne publiseringen:

"Mullah Krekar grunnla i 2001 den kurdiske terroristgruppen Ansar al-Islam (AI), nå kjent som Ansar al-Sunnah (AS), og var organisasjonens første leder.

Fram til våren 2005 sendte denne organisasjonen penger til terrororganisasjoner og rekrutterte europeiske borgere til terrororganisasjoner. Krekar har besøkt Tyskland en rekke ganger, og under disse reisene drev han pengeinnsamling for Ansar al-Sunnah, samtidig som han jobbet med logistikken. Ifølge vår informasjon kan Krekar i januar i år ha sendt penger via mellommenn i Bulgaria og Irak til å støtte Ansar al-Sunnah i Irak.

image: - Sendte penger til snikskyttere i Irak

Høsten 2005 hadde Ansar al-Sunnah satt opp to grupper med snikskyttere i Irak, opprettet av en person som hevdet han var Krekars representant i Irak. Krekar reiste også regelmessig fra Norge til de kurdiske områdene i Irak. Under et av hans lengre opphold tyder informasjonen på at han skal ha rekruttert og drevet opplæring av stridende.

Utover støtten til terrorgrupperinger som utgjør grunnlaget for denne lista, har Krekar også oppmuntret andre til å utøve vold og drap. I et intervju i 2004 støttet han hellig krig i Irak og identifiserte lovlige mål, med utsagnet "Ikke bare offiserer, men også sivile som hjelper amerikanerne. Hvis noen så mye som henter et glass vann til en amerikaner kan han bli drept. Hvis en hjelpeorganisasjon gir så mye som et glass vann til amerikanerne vil de bli et mål."

- Fallitterklæring for norsk etterretning om det stemmer

Brynjar Melings, advokat for Mullah Krekar kjente ikke til publiseringen av denne lista før mediene ringte i kveld.

- Det må være en fallitterklæring for norsk etterretning om en mann de har hatt under oppsyn i fire år, og som ikke har sin egen bankkonto, ID-kort eller bevegelsesfrihet skal ha gjennomført disse tingene, sier han.

Hvor har de informasjonen fra?

Jeg tror de har laget den. Krekar har ikke vært i de kurdiske områdene i Irak siden januar 2002. Vi inviterer gjerne CIA til våre kontorer for å se politidokumentene som bekrefter at dette har vært etterforsket og har vært tema tidligere uten at noen har funnet noe som helst, sier Meling.

- Skal gi CIA legitimitet

image: - Sendte penger til snikskyttere i Irak

Meling mener videre at denne lista er et forsøk på å legitimere CIAs virksomhet. I forrige uke skrev Washington Post at den amerikanske etterretningsorganisasjonen var i Norge for å kidnappe Krekar.

Dette kan ses i sammenheng med saken i Washington Post. De går langt i å antyde at amerikansk etterretning skal ha prøvd å kidnappe Krekar. Dette kan være et forsøk på å gi dette legitimitet, sier Meling.

Hva innebærer dette for ham?

Ingenting annet ann at det vil avstedkomme en begjæring om etterforskning om etterforskning fra vår side. Når du blir beskyldt for slike forbrytelser vil du gjerne bli renvasket, sier Krekars forsvarer.

Utspillet fra de amerikanske myndighetene kommer uka etter at Bjarne Håkon Hanssen uttalte at regjeringen ville vurdere å innskrenke mullahens bevegelsesfrihet.

I tillegg varslet Fremskrittspartiet at de ville fremme et lovforslag som skulle gjøre det mulig å sette Krekar i husarrest til han sendes ut av landet.

Hanssen: utvisning gjelder

- Det er en sak for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), svarer informasjonsrådgiver Martin Fredheim i Arbeids- og inkluderingsdepartentet på Dagbladet.no\'s spørsmål om norske myndigheter har vært klar over de opplysningene som det amerikanske Finansdepartementet la fram i dag.

På spørsmål om opplysningene vil påvirke utvisningssaken mot Krekar, sier Fredheim at statsråden har nøyaktig samme kommentar som da Borgarting lagmannsrett 20. november i år bekreftet gyldigheten av utvisningvedtaket mot Krekar.

Lagmannsretten bestemte at Krekar skal utvises, men at utvisningen blir stilt i bero til det er klart at Krekar ikke risikerer å bli utsatt for drap eller.

Her er Bjarne Håkon Hanssen offisielle formuleringer etter vedtaket i lagmannsretten.

Informasjonsvarlig i Justisdepartemenet  viser til at det har falt dom i utvisningssaken og at Krekar dermed ikke er en sak for departementet.

Hele Norges coronakart