Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte penger til «spøkelser»

Sigbjørn Johnsen var styreleder da SOS-Barnebyer sendte penger til mange hundre fiktive mottakere.

LITE SYNLIG: Sigbjørn Johnsen var en lite synlig styreleder i brevvekslingen med Norad i kjølvannet av Mosambik-skandalen.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LITE SYNLIG: Sigbjørn Johnsen var en lite synlig styreleder i brevvekslingen med Norad i kjølvannet av Mosambik-skandalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no)
Bare en måned før Sigbjørn Johnsen ble utnevnt som finansminister, måtte organisasjonen hvor han var styreleder redegjøre for svindel med bistand til Mosambik.

Av 2157 mottakere i to prosjekter i Pemba og Tete var 916 såkalte «ghost beneficiaries» - spøkelsesmottakere.

— To smarte ansatte har diktet opp navnene, forteller programkoordinator Britt Schumann.

Det var Schumann som under en reise til landet i august 2008 tok affære, da hun fikk informasjon fra andre ansatte om at utro tjenere på denne måten stakk penger i egen lomme.

430.000 kroner skal ha gått tapt i svindelen.

Etterforskning
Det er få eller ingen spor etter styreleder Sigbjørn Johnsen i saksdokumentene som Dagbladet har tilgang til, selv om han ifølge administrasjonen ble orientert allerede i fjor høst.

Berit Bakkane, leder for internasjonale programmer, forteller at generalsekretær Svein Grønnern i fjor høst orienterte styret.

Styreformann var Sigbjørn Johnsen, daværende fylkesmann i Hedmark. Revisjonsfirmaet PriceWaterhouseCoopers ble hyret inn for å etterforske. En rapport med tittelen «Final Investigation Report» var klar i januar/februar i år.

I SOS-Barnebyers årsrapport, som er undertegnet av både Sigbjørn Johnsen og nåværende fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, står det likevel ingenting om saken.
Årsrapporten var klar i april i år.


— Spør SOS-Barnebyer

— Vi hadde ikke noe totalbilde av situasjonen. Det er det ålreit å ha før man snakker om det. Den endelige rapporten var ikke ferdig før i sommer, sier informasjonssjef Synne Rønning.

Dagbladet har stilt Sigbjørn Johnsen en rekke skriftlige spørsmål om saken, blant annet hvorfor det ikke er omtalt i årsrapporten som han som styreleder har signert.

- Dette er spørsmål som SOS barnebyer må svare på, skriver Johnsen, som i likhet med Lisbeth Berg-Hansen trakk seg fra styret da han ble statsråd. Også Berg-Hansen viser til SOS-Barnebyer.

«Urovekkende»

I Norad ser man alvorlig på svindelsaken. Den statlige bistandsorganisasjonen har ifølge SOS-Barnebyer fått 50.000 kroner tilbakebetalt. Etter avsløringene har SOS-Barnebyer sluttet å sende Norad-penger til programmene i Mosambik.

I et møte mellom Norad og SOS-Barnebyer 7. september måtte SOS-Barnebyers generalsekretær Svein

Grønnern forklare hva som hadde skjedd. Han bedyret at organisasjonen umiddelbart hadde reagert da jukset ble avdekket.

«Norad finner det urovekkende at en sak av et slikt omfang kunne skje (herunder utstrakt bruk av "ghost beneficiaries") innenfor SOS-barnebyers eksisterende systemer.», står det i et notat i etterkant av møtet.

Norad har rapportert saken inn for Utenriksdepartementets kontrollenhet.

Fikk sparken

SOS-Barnebyer har politianmeldt to ansatte for jukset med «spøkelsesmottakere», og de er sparket fra sine stillinger. De to som nå er avslørt som svindlere tjente ca. 4000 kroner i måneden som koordinatorer i SOS-Barnebyers system i Mosambik.

— De er fratatt ære, er politianmeldt og de er nå oppsagt. Eksempelets makt er viktig. De har tross alt stjålet fra de fattigste av de fattige, sier Berit Bakkane.

Hun forteller at SOS-Barnebyer nå har satt inn en rekke tiltak for å unngå svindel og korrupsjon i organisasjonens prosjekter. Blant disse er kompetanseheving, bedre planlegging og kontroll og ansettelse av ny prosjektdirektør i Mosambik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media