Svein Ludvigsen

- Sendte penisbilde til Ludvigsen

Fornærmet sier i retten at han ville oppsøke tiltalte Svein Ludvigsen for å ta livet av ham og nekter for å ha tatt initiativ til møter.

DETTE ER SAKEN: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng. Foto: Henning Lillegård / Stein Wilhelmsen. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer

Mannen i 20-åra som i retten har fortalt at han hadde et seks år langt forhold med tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) fortsatte sin forklaring i dag.

Påtalemyndigheten mener Ludvigsen utnyttet sin stilling som fylkesmann fra sommeren 2011 til sommeren 2014 for å oppnå seksuell omgang med mannen. Ludvigsen nekter straffskyld.

FORSVARERE: Kai Vaag og Per Zimmer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARERE: Kai Vaag og Per Zimmer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Hans forsvarere, Per Zimmer og Kai Waag, har i dag forsøkt å så tvil om mannens forklaring om at han følte seg hjelpeløs og maktesløs overfor Ludvigsen i perioden. Forsvarerne hadde blant annet flere spørsmål om han kom med seksuelle tilnærmelser overfor over 40 år eldre Ludvigsen.

- Ville drepe ham

Mannen ble spurt ut om SMS-er og chattemeldinger sendt mellom de to.

- Har du tatt noe initiativ ovenfor Svein seksuelt? spør advokat Per Zimmer.

- Nei, svarer mannen kontant.

Da mannen ble avhørt i desember 2017 skal han ha imidlertid ha sendt meldinger til Ludvigsen om de skulle møtes. Ifølge mannen var dette fordi han ville ta livet av Ludvigsen.

- Jeg har sagt at vi skal møtes. Tankene mine var at jeg skulle drepe ham, kvele han inne på hotellrommet. Jeg tenkte bare på det. Da vi kom dit, så klarte jeg ikke det, sier mannen.

Han nekter for at han uoppfordret har kontaktet Ludvigsen for å møte ham, og at han egentlig hadde tanker om å drepe den tidligere fylkesmannen, men at han aldri sa noe om det. I stedet hevder mannen at han lot som at ting var normalt og at han kunne ta initiativ for å fortelle om dette.

TILTALTES FORSVARER: Svein Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, snakket med Dagbladet etter at retten ble hevet tirsdag. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

- Er det noe i meldingene som antydet at du ikke ønsket det? spør Zimmer.

- Jeg hadde ikke makt over det. Jeg var redd for at han kunne gjøre noe slik at jeg ikke var i Norge lenger, sier han.

- Ga du han noe grunn til å tro at du ikke ville han kontakt med ham? spør forsvareren.

- Jeg har sagt det mange ganger til han, sier fornærmede.

- Sendte penisbilde

- Har du sendt noe annet enn meldinger til Svein Ludvigsen?

- Ja, han har bedt meg om å sende bilder. I det siste sa han «min kuk virker ikke», hevder mannen.

Ifølge fornærmede skal Ludvigsen ha fortalt at han savnet ham da han var på reise og spurte mannen om bilder av kroppen hans.

På spørsmål om han sendte penisbilde, svarer mannen «ja».

- Hvordan skulle han oppfatte det? spør forsvarer Zimmer.

- Det var han som ba meg om det. Jeg måtte gjøre alt han ba meg om, sier mannen.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Sa fra hver gang

Svein Ludvigsen nekter straffskyld for å ha utnyttet sin stilling til sex. Den fornærmede mannen i 20-åra sier imidlertid at han følte seg maktesløs og fryktet at Ludvigsen kunne frata ham statsborgerskap og oppholdstillatelse.

- Har du på noe tidspunkt gitt uttrykk for at den seksuelle omgangen var ugrei?

- Ja. Alltid. Hver gang på hotellet. Siste gangen spurte han om vi var venner, at vi skulle slutte, sier mannen.

Zimmer viser deretter til et avhør det mannen forklarte at Ludvigsen klemte ham etter seksuell omgang og spurte om de var venner. Ifølge avhøret skal mannen alltid ha smilt og sagt at alt var greit.

- Ja, hva skulle jeg gjøre. Jeg lot alltid som, sier mannen i retten i dag.

- Som en president

Videre fortalte mannen at han følte han ikke kunne si fra at ting var ugreit.

- Han var som en president over meg. Jeg måtte smile sånn at ingen skulle forsto at det var noe mellom oss. Kona hans måtte ikke forstå, sier han.

Forsvarerne avsluttet utspørringen før lunsj ved å spørre om de tilfellene av seksuell omgang mannen har forklart seg om, og om Ludvigsen og fornærmede virkelig var alene på tidspunktet.

Ludvigsen er tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang med tre unge asylsøkere ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold. Han nekter straffskyld. De to andre mennene skal forklare seg i løpet av i dag.