Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte pepperpakehus til Erna. «Ikke vær så fordømt politisk korrekt. Ingen vil høre på meg, men noen vil faktisk lytte til deg»

Pål Riises pepperkakehus vekker oppmerksomhet på Facebook. Nå håper han budskapet får oppmerksomheten til statsminister Erna Solberg.

UTRADISJONELT PEPPERKAKEHUS: Dette bildet av et pepperkakehus Pål Riise har laget, har fått mye oppmerksomhet på Facebook etter at han skrev et innlegg til statsminister Erna Solberg. Han ber Solberg om å gjøre enda mer for å få slutt på lidelsene i Syria. Foto: Pål Riise
UTRADISJONELT PEPPERKAKEHUS: Dette bildet av et pepperkakehus Pål Riise har laget, har fått mye oppmerksomhet på Facebook etter at han skrev et innlegg til statsminister Erna Solberg. Han ber Solberg om å gjøre enda mer for å få slutt på lidelsene i Syria. Foto: Pål Riise Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kanskje en enkel gest, men den har satt følelsene i sving hos mange.

Facebook har et innlegg finnmarkingen Pål Riise har skrevet til statsminister Erna Solberg, gjort inntrykk på mange. For sammen med innlegget er et bilde av et pepperkakehus som knapt står, med hull i vegger og tak.

Rundt huset er det strødd sand, og i sanda ligger det «ruiner» etter huset og to røde seigmenn.

Forestiller Aleppo

Det skal forestille Aleppo, den syriske byen som har blitt bombet sønder og sammen etter at borgerkrigen nådde dem sommeren 2012.

Dødsbyen har gjort, og historier om skjebnene der, har gjort sterkt inntrykk på Riise - særlig den siste uka.

- Jeg har hatt en enorm følelse av maktesløshet. Det har vært helt forferdelig å skru på nyhetskanalene å se at folk har det så jævlig, sier Riise til Dagbladet.

Deretter kommer han inn på motivasjonen for hvorfor han lagde det «utbombede» pepperkakehuset, delte bildet på Facebook og skrev det følelsesladde innlegget:

- Man har bomba folket og byen sønder og sammen, og fremdeles er det et politisk spill hvor konsekvensene av spillet ikke synes å være så nøye, sier finnmarkingen.

«Vis handlekraft og verden vil følge dæ!»

Men i et politisk spill trenger man politiske aktører. Innlegget er ikke så mye et hjertesukk som det er en oppfordring til statsminister Erna Solberg (H) og hele det politiske Norge om å gjøre mer, alt de kan, for å bidra til en løsning.

Han avslutter innlegget med følgende: «Vis storsinn og verden vil tru på dæ. Vis handlekraft og verden vil følge dæ!»

Riise utdyper overfor Dagbladet.

- Jeg vet at min regjering, min statsminister gjør noe, men jeg skulle ønske de kunne ha gjort enda mer. Jeg vil se like mange nyheter om Erna Solberg i maktkorridorer verden rundt for å legge press på verdensledere som saker fra grusomhetene i Aleppo.

Har tro på politikerne

På spørsmål om Riise mener at Solberg - som denne uka gikk tydelig ut og sa at det verden nå er vitne til krigsforbrytelser i Aleppo og la ansvar på Russland - ikke er tydelig nok, svarer han:

- Jeg vil at hun skal være enda tydeligere. Jeg tror Erna er en statsleder som kan gå enda lengre enn andre og ikke være så fordømt politisk korrekt. Ingen vil høre på meg, men noen vil faktisk lytte til deg.

Han tror imidlertid at også politikerne på Stortinget og i regjeringen føler på samme maktesløshet som han.

- Jeg tror faktisk at jo større makt man har, jo større er følelsen av maktesløshet. Men da er det viktig at alle oss som er uten politisk makt sier at vi har tro på dette, at vi har tro på at politikerne våre kan gjøre dette, sier Riise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!