Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte radioaktivt avfall til forbrenning

Universitetet i Oslo (UiO) må forklare seg for Statens strålevern.

 UT I LUFT:  35S-isotopen kan være skadelig når den forbrennes og sendes ut i lufta - som her fra Klemetsrud-anlegget i Oslo. 
Foto: Per Løchen / NTB Scanpix.
UT I LUFT: 35S-isotopen kan være skadelig når den forbrennes og sendes ut i lufta - som her fra Klemetsrud-anlegget i Oslo. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Universitetet i Oslo (UiO) feilsendte i 2011 radioaktivt avfall til forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

Statens strålevern mener det har ført til ulovlige utslipp.

Feilen skjedde i 2011, men ble først oppdaget på vårparten 2012, skriver studentavisen Universitas.

35S Til tross for strenge prosedyrer for håndtering av slikt spesialavfall havnet to esker med den radioaktive isotopen 35S til forbrenning sammen med vanlig avfall.

Stoffet lagres i spesielle esker og er ikke farlig for dem som håndterer selve esken, men kan være skadelig når det slippes ut i friluft ved forbrenning.

Statens strålevern skriver i et brev til UiO at dette sannsynligvis har medført ulovlige utslipp av radioaktivitet til omgivelsene.

Rutiner Ettersom UiO har plikt til å varsle om utslipp innen tre dager etter at det har skjedd, men ikke gjorde dette, har strålevernet bedt om en redegjørelse om UiOs rutiner for slik varsling.

- Statens strålevern ble varslet da saken ble oppdaget. Det skjedde i forbindelse med utarbeidelse av årsrapporten, sier Elin Agathe Hult, HMS-ansvarlig ved UiO.

Bellona-rådgiver Igor Kudrik kaller uhellet for en grov rutinesvikt.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media