Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendte sin datter (15) på kokaintur

Den hallikdømte kvinnen (46) skal ha sendt sin egen mindreårige datter for å smugle et kilo kokain fra Nederland til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag starter rettssaken mot ti norske kvinner og en mann. De tiltalte, som alle hadde tilknytning til Oslo-bordellet studio 70, står tiltalt for å ha smuglet store mengder kokain fra Nederland til USA. Den angivelige lederen for bordellet er tiltalt for hallikvirksomhet og trusler.

Datteren skal som 15-åring ha jobbet som respsjonist på massasjeinstituttet Studio 70, som politiet mener ble drevet og ledet av moren. Når saken begynner i Oslo tingrett mandag, vil retten få høre om det spesielle forholdet mellom mor og datter. Vitner og tiltalte har fortalt politiet at moren ga den mindreårige datteren narkotika og piller, og at hun godkjente at datteren smuglet narkotika til USA sommeren 2000. Datteren, som nå er 20 år, er tiltalt for smuglingen.

Innlagt

Datteren ble lagt inn på Barne- og Ungdsompsykiatrisk klinikk (BUP) i Oslo etter siktelsen. Hun led av posttraumatisk stress. Hun friskmeldte seg etter en måned, men ifølge BUP har plagene fortsatt. BUPs diagnose er at datteren lider av «følelsesmessig forstyrrelse i barndommen. Det er uvanlige forhold i familien, med lite hensiktsmessig kommunikasjon og et uvanlig tett forhold mellom mor og datter.»

Et vitne har fortalt følgende til politiet om datteren:

- Hun var stolt av mammaen sin i forhold til studioet. Hun sa at turene var lettjente penger og fort gjort. Hun fortalte at hun fikk lov av moren og røyke hasj, og at hun var sammen med moren og tok kokain.

Utnyttet

En annen kvinne utpekes som hovedkvinnen bak den omfattende smuglingen. 33-åringen fra Oppland blir av de fleste av de tiltalte utpekt som personen som oragniserte og vervet kurerer til narkotrafikken i USA.

I noen hektiske måneder sommeren 2000 skal en rekke unge, norske jenter, flere av dem prostituerte ved Studio 70 - og to av dem med spedbarn - ha blitt rekruttert til narkotrafikken. De fikk i oppdrag å reise til Amsterdam, hente kokain der, for så å ta det med til USA. Åtte jenter og en mann er tiltalt for dette, og sju av dem har erkjent at de smuglet bager som de var blitt fortalt at det var sydd kokain inn i.

Jentene skal ha blitt lovet 50000 kroner hver for en smuglertur. De unge jentene hadde ofte lite utdannelse, rusproblemer, dårlig råd, og var kommet inn i et prostitusjonsmiljø.

- Jeg har samarbeidet med politiet og fortalt sannheten. Jeg var meget ung da det skjedde. Jeg ble overtalt og utnyttet kynisk av andre som stod bak, sier en av de tidligere prostituerte i avhør.

Flom av narkotika

Bakmennenes tanke var at de unge kvinnene var perfekte smuglere. For tollerne skulle de framstå som unge og uskyldige, kledd i lyse klær, gjerne med et spedbarn på armen.

- De ville ha oss til å smugle fordi vi hadde små barn. Hun sa det var trygge og lettjente penger, sier en av de tiltalte i avhør til politiet.

Denne kvinnen hadde sin fire måneder gamle sønn med på smuglerturen hun erkjenner å ha tatt. Flere tidligere prostituerte ved Studio 70 vil bli ført som vitner i saken. Minst en kvinne forteller om svært spesielle tilstander i lokalene, og beskriver en veritabel flom av narkotika der.

Flyttet til Afrika?

Framgangsmåten var den samme ved nesten alle turene. Etter at jentene var blitt vervet og hadde sagt seg villige til å smugle, fikk de billetter til Amsterdam. De fikk også utdelt et nederlandsk sim-kort til mobiltelefon.

På flyplassen ble de møtt av en mann retten vil få høre mye om. Han omtales som «G» eller «Gee», og var mannen som ga de norske kurer-kvinnene stoffet de skulle smugle. «G» skal stamme fra Sierra Leone i Vest-Afrika, og skal ifølge en opplysning ha vært tilknyttet Røde kors.

Det har under etterforskningene kommet fram at «G» var kjæreste med den tidligere journalisten som stod bak organiseringen og vervingen av kurerene på Studio 70. Også en mann ved navn Malik blir nevnt av de tiltalte i saken. Hverken G eller Malik er funnet, eller pågrepet av politiet. G skal ha returnert til Afrika.

Bagen luktet sitron

Dagen før jentene ble satt på flyet til USA, ble de fraktet i bil til en boligblokk i en drabantby i Amsterdam. Der tok mennene med seg bagasjen deres, forsvant inn i blokken, og kom tilbake med store, mørke bager.

Jentene fikk beskjed om at stoffet var sydd inn i bagene, og at de var preparert på en slik måte at narkohunder ikke kunne lukte stoffet i tollen. En av jentene forteller i avhør at bagene luktet sitron. Jentene sier de ikke så narkotikaen i bagene de skal ha fraktet.

Deretter ble jentene kjørt i bil til flyplassen utenfor Brussel i Belgia, og de gikk på flyet til New York.

De ble innlosjert på hotell, før de måtte reise videre til Detroit neste dag. Her skal de ha blitt møtt av en kvinne som hentet bagene. Ved flere tilfeller ble jentene i følge tiltalen tatt med videre til andre destinasjoner i USA, og videre til Rio i Brasil.

Skrev dagbok

En av kvinnene skrev en detaljert dagbok fra smuglingen. Mens hun sitter fast på Merlin Coapacabana hotell i Rio i tre uker, skriver hun om hjemlengsel og hvordan hun gleder seg til å møte venner og familie igjen, men også fortvilelse over å være blandet inn i saken. Mens hun sitter på hotellet blir to andre jenter tatt i tollen på Gardermoen med 6000 dollar i narkopenger.

«Menneskene i Amsterdam har gitt faen i oss. Har jentene fortalt om baggene, Mali og G, er det ille ute med oss alle sammen. Jeg som skulle hjem for å starte mitt nye selvstendige liv.», skriver hun i dagboken.

Saken ble opprullet etter at en «rederdatter» ble tatt i med kokain i USA i oktober 2000. Hun fortalte om operasjonen, og en annen kurer ble tatt samme sted dagen etter.

BASEN: Påtalemyndigheten mener dette massajeinstituttet, Studio 70 i Helgensensgate 70, var stedet der unge, kvinnelige narkokurerer ble rekruttert.
HALLIKEN: Kvinnen er tidligere dømt for hallikvirksomhet, og er igjen tiltalt for å ha drevet bordell og for å ha organisert smugling av narkotika.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media