Sendte soldatene på bordell etter NATO-øvelse

Det svenske forsvaret har fått en ganske ubehagelig sexskandale å hanskes med. Vernepliktige, som deltok på en øvelse i Tyskland, ble oppfordret av befal til å gå på bordell i fritiden sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Befalet skal også ha delt ut kondomer til de unge vernepliktige soldatene, skriver avisa Aftonbladet, som igjen siterer tidsskriftet Värnpliktsnytt.

NATO-øvelse

Det var i forbindelse med NATO-øvelsen Baltops i sommer at bordellbesøkene fant sted. Etter øvelsen samlet 108 offiserer og 110 vernepliktige soldater seg i den tyske byen Kiel.

Forsvaret i Sverige har i lang tid forsøkt å få soldater til å endre sitt diskriminerende og trakasserende kvinnesyn. En undersøkelse har slått fast at mer en halvparten av alle kvinnelige offiserer, og 21 prosent av de sivilt ansatte kvinnene i forsvaret, har vært utsatt for seksuell trakassering i arbeidet.

Straffeforfølges

Arbeidet med å redusere disse tallene blir ikke enklere når mannlige offiserer oppfordrer soldater til å gå på bordell og deler ut kondomer til de med lavere rang.

- Dette er helt uakseptabel dersom det stemmer, sier Johan Hederstedt, en toppoffiser i det svenske forsvaret.

De svenske soldatene og offiserene som gikk ut over sine fullmakter under NATO-øvelsen i sommer, risikerer nå å bli dømt av den militære domstolen etter sexkjøpene på bordeller i Kiel. En egen militær etterforskningsgruppe er opprettet for å se nærmere på saken som nå er avslørt.